MĀKSLINIECES LAIMDOTAS JUNKARAS DARBU IZSTĀDES "SIENAS" ATKLĀŠANA LZA

20-04-2018

Šī gada 17. aprīlī LZA izstāžu zālē notika mākslinieces, "kurzemnieces 100 paaudzēs", skolotājas un novadpētnieces Laimdotas Junkaras gleznu izstādes atklāšana. Ievadvārdos LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētāja Raita Karnīte iepazīstināja klātesošos ar dažiem mākslinieces biogrāfijas datiem un akcentēja viņas devumu gan mākslā, gan novadpētniecībā. Pateicības vārdus māksliniecei izteica LZA Senāta priekšsēdētājs, L. Junkaras vārdiem runājot - "vislielākais akadēmiķis", Jānis Stradiņš. Laimdotas Junkaras radošo biogrāfiju savā uzrunā skāra Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvis Juris Ģērmanis, bet viņas nopelnus novadpētniecībā un atradējas veiksmi akcentēja ilggadējā Folkloras krātuves vadītāja, LZA goda doktore Mārīte Vīksna.

Laimdota Junkara Foto A. Edžiņa

Atbildes runā māksliniece pateicās par iespēju izstādīt savus darbus LZA telpās, akcentēja atgriezeniskās saiknes ar skatītāju nozīmi un atbildēja uz klātesošo jautājumiem. Māksliniece uzsvēra, ka izstādē "Sienas" rādītie darbi ir nelieli plašās pasaules fragmenti, ko daļa mūsdienu sabiedrības, koncentrējoties uz telefonu ekrāniem, nemaz nepamana.

Laimdotas Junkaras gleznu izstāde "Sienas" Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu zālē būs apskatāma līdz 15. maijam.

Laimdota Junkara dzīvo un strādā Ventspils novada Ugāles pagastā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1986. gada. Ventspils mākslinieku grupas dalībniece. Darbu izstādes - Ventspilī, Talsos, Liepājā un vēl vairākās citās Kurzemes pilsētās, kā arī vairākās Rīgas mākslas galerijās. Nozīmīgākie apbalvojumi: Brāļu Brastiņu balva Latviskas Latvijas labad (2000) par akvareļiem, Kultūras ministrijas balva (2004) par novadpētniecību. Darbi atrodas Ventspils un Talsu muzejos, galerijas Daugava krājumā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

I. Boldāne -Zeļenkova

Powered by Elxis - Open Source CMS