LATGALES JAUNINĀJUMU IZSTĀDE RTU DAUGAVPILS FILIĀLĒ

18-05-2018

Šogad, 12.-13. oktobrī Rīgā jau septīto reizi Latvijā notiks izgudrojumu un inovāciju izstāde "MINOX". Gaidot Starptautisko izstādi, 10. maijā Daugavpilī, Rīgas Tehniskās universitātes filiālē, notika kultūrvēsturiskā novada izgudrojumu un inovāciju reģionālā izstāde "Minox Latgale", kurā bija iespēja iepazīties ar jaunākajiem izgudrojumiem un inovācijam. Savus projektus demonstrēja gan individuālie izgudrotāji, gan pētniecības institūti un augstskolas. Īsa informācija par dažiem no tiem iekļauta šajā aprakstā.

Metālu ilgizturības pētīšanas iekārta un Skrūvgrieža taimeris
Ivans Griņevičs, Rīgas Tehniskā universitāte Daugavpils filiāle


Metālu ilgizturības pētšanas iekārta

Foto RTU Daugavpils filiāle

 
Jaunas luminiscentas krāsvielas bioloģiskiem objektiem

Jelena Kirilova, Muza Kirjušina, Inese Gavarāne, Sanita Kecko, Ligita Mežaraupe, Aleksandrs Pučkins, Illona Mickeviča, Ilze Rubeniņa, Evita Romanovska, Tatjana Grigorjeva, Sergejs Osipovs, Andrejs Bulanovs, Daugavpils universitāte.

Jauno luminiscento krāsvielu vizualizācijas spējas dažādiem pētījumu objektiem. Rezultātā tika iegūtas kvalitatīvas pētījuma objektu bildes ar skaidri redzamu iekšējo un ārējo uzbūvi. Metodi var izmantot patogēno sugu noteikšanai, dzīvnieku patogēnu diagnostikai veterinārmedicīnā u.c.

 
Rūpnieciski izgatavojams ceļu un laukumu virsmu elastīgs bruģa segums un tā veidošanas process

Rims Vaitkus, Elmārs Baltiņš, Vladimirs Ņemcevs, Jānis Kleperis, Pēteris Lesničenoks, LU Cietvielu fizikas institūts.

Izgudrojums attiecas uz ceļu un laukumu virsmu elastīga seguma veidošanu, piem., grunts autoceļu virsmas segums. Piedāvāto segumu veido rūpnieciski izgatavojami divu dažādu profilu savstarpēji saāķējami īpaši bruģa elementi.

 
Metodika "Ceļš pie haotiskiem un retiem atraktoriem disipatīvās nelineārās sistēmās"

Raisa Smirnova, Igors Ščukins, Mihails Zakrževskis, Rīgas Tehniskā universitāte Daugavpils filiāle.

Metodika tiek izmantota zinātniski pētnieciskajā darbā haotisko un reto atraktoru dzimstības bāzes scenāriju un rašanās nosacījumu izpētē. Pielietojamās nozares: nelineārās dinamiskās sistēmas analīze un modelēšana, tehnisko katastrofu prognozēšana u.c.

 
Berzes un diluma pētīšanas iekārta

Guntis Sprinģis, Rīgas Tehniskā universitāte Daugavpils filiāle.


Dilšanas procesa eksperimentālo pētījumu iekārta

Foto G. Sprinģis, RTU Daugavpils filiāle

Spēka mērīšanas iekārta ir savienota ar datoru, izmantojot USB pieslēgumu, tādējādi eksperimenta laikā uzņemtie mērījumi tiek saglabāti uz cietā diska. Slogošanas svārstsvira ir uzstādīta uz pārvietojamas plāksnes, kas ļauj mainīt berzes pāra darbības rādiusu, tādējādi var iestatīt nepieciešamo slīdes ātrumu.

 
Virsmas aktīvo vielu sintēze no Latvijas augu eļļām

Alise Kirilova, Daugavpils 9. vidusskola.

Jaunu virsmaktīvu vielu sintēze no iepriekš sagatavotiem poliglicerīniem un Latvijā ražotām augu eļļām ar mērķi iegūt videi draudzīgas un efektīvas virsmas aktīvas vielas.


Konferences dalībnieki pie Alises Kirilovas un Daugavpils Universitātes ekspozīcijām

Foto RTU Daugavpils filiāle

Daugavpils pilsētas domes veiksmīgā sadarbība ar RTU Daugavpils filiāli ļāva sarīkot kvalitatīvu pasākumu visam Latgales reģionam. Kopumā ap pussimts izgudrotāju eksponēja savus jauninājumus. Izstādi apmeklēja arī Pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides kursu un zinātniskās konferences "Jaunatnes loma un iespējas inženierzinātnes attīstībā 2018" dalībnieki. Pēc izstādes pilsētas domes izpilddirektores vietnieks Kārlis Rasis atzimēja: "Latgalē tomēr ir daudz universitāšu, skolēnu, studentu, kuri veido savus projektus, izgudrojumus un attīsta Latvijas tautsaimniecību". Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Izgudrotāju biedrība un biedrība "CONNECT Latvija" atbalsta šādas izstādes visos Latvijas novados. "Minox" izstādes jau notikušas Kurzemē un Latgalē, 2. jūnijā tiks atklāta Cēsīs un 8. septembrī - Jelgavā. Vēl ir iespēja pieteikties dalībai "Minox" izstādē, darot to mājaslapā http://www.minox.lv.

Ivans Griņevičs,
Latvijas Izgudrotāju biedrības biedrs

Pēdējā atjaunošana 18-05-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS