In memoriam

7-09-2018

Juris Pauls Kreišmanis
(George Paul Kreishman)
(1946-2018)

2018. gada 12. maijā Ogrē pārstāja pukstēt profesora Jura Kreišmaņa sirds. J. P. Kreišmanis piedzima 1946. gadā Nirnbergā (Vācija) vecākiem, kas izceļoja no Latvijas Otrā pasaules kara beigās. Ģimene ieradās Milvokos (ASV) 1949. gadā. Turpat Milvokos Viskonsīnas Universitātē 1967. gadā viņš ieguva BSc grādu ķīmijā. PhD grādu 1972. gadā viņš ieguva prestižajā Kalifornijas Tehnoloģijas institūtā. Pēc divām pēcdoktorantūras laika studijām International Chemical Nuclear Corporation un Pitsburgas universitātē, J. Kreišmanis 1975. gadā sāka akadēmisko karjeru Sinsinati (Cincinnati) universitātē. Šī darba vieta viņam palika vienīgā ASV un beidzās līdz ar pārcelšanos uz Latviju 2000. gadā. Latvija profesoram Kreišmanim devusi, kaut nelielu, bet tomēr atzinības devu - viņš ir LU 150. Goda doktors (1996) un LZA ārzemju loceklis kopš 2000. gada.

Profesora Kreišmaņa zinātniskās intereses visu dzīvi saistījās ar kodolu magnētiskā rezonanses (KMR) spektroskopiju un pārsvarā tās pielietojumu bioloģisko sistēmu pētījumos. Zīmīgi, ka pati pirmā zinātniskā publikācija 1970. gadā ar Kreišmaņa vārdu parādījās prestižajā JACS, un tas tolaik bija viens no pirmajiem DNS pētījumiem par Overhauzera efektu purīnos. Tagad šī ir rutīnas metode tiek izmantota katrā publikācijā ķīmisko struktūru noskaidrošanā. Tieši to pašu bioloģisko sistēmu KMR pētījumu virzienu ilgu laiku turpināja arī J. Kreišmaņa meita Māra (Mara Kreishman-Deitrick).

Pēc ierašanās Latvijā 2000. gadā J. Kreišmanis bija galvenais, kas rūpējās, par KMR rezonanses metodes mācīšanu LU studentiem. Un kurš lai saskaita laiku, kas tika veltīts, lai uzstādītu KMR spektrometru "ķīmijas ēkā" Rīgā, Kronvalda bulvārī 4? Profesors J. Kreišmanis vadīja LZP 2008. gada grantu "Fizikālķīmisko metožu attīstīšana farmaceitiski aktīvo vielu pētīšanai". Projekta ietvaros veiktie pētījumi ļāva pilnveidot praktiskos darbus Farmācijas MSP studentiem kursā „Zāļu vielu instrumentālā analīze". Rezultāti tika ieviesti farmaceitisko aktīvo vielu ražošanā (tehnoloģiskā procesa pilnveidošanā) un produkcijas kvalitātes kontrolē A/S Grindeks.

Profesora Edvīna Vedēja iedvesmots, profesors Juris Pauls Kreišmanis turpināja svētīgo Latvijas ķīmiķu un biologu izglītošanas darbu Sinsinati universitātē 90. gadu otrajā pusē ASV. Šo studiju veicināšanas darbu Sinsinati profesors turpināja, jau esot un strādājot Latvijā. Tagad daļa no tā laika studentu, doktorantu "Cincinnati komūnas" atgriezušies Latvijā. Lai minam tikai dažus no viņiem - Jānis Jaunbergs (Grindeks, tagad OSI), Imants Zudāns (MolPort), Agnese Jurkeviča-Kostanašvili (Syntagon Latvija) un Juris Fotins (OSI, tagad Olainfarm).

Visi, kas pazina Juri Kreišmani, novērtēja viņa spēju runāt koncentrēti un atklāti, visam pieliekot klāt nelielu neiztrūkstošo amerikāņu akcentu un ironijas devu. Tādu arī mēs saglabāsim viņu savās atmiņās, bet tagad Jura Kreišmaņa pelni guldīti blakus viņa vecākiem kapsētā tālajā Amerikā.

Dr.ķīm. Pēteris Trapencieris, LZA īst.loc.

Powered by Elxis - Open Source CMS