IZGUDROJUMU UN INOVĀCIJU IZSTĀDE "MINOX ZEMGALE"

21-09-2018

2018. gada 8. septembrī Jelgavā Metāla svētku ietvaros pirmo reizi notika izgudrojumu un inovāciju festivāls-izstāde "Minox Zemgale 2018." Pasākuma galvenā organizatore, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone uzsvēra, ka pats būtiskākais ir panākt, lai uzņēmēji, izgudrotāji un zinātnieki atrastu saskarsmes punktus, kuru rezultātā tiktu radīti jauni tehniskie risinājumi, inovatīvi produkti vai veidoti pakalpojumi. Pasākuma mērķis - veicināt izgudrotājdarbību un sekmēt izgudrojumu ieviešanu dzīvē. Šogad, Jelgavā bija vislielākā reģionālā izgudrojumu un inovāciju ekspozīcija Latvijā. 85 zinātnieki, izgudrotāji, novatori un skolnieki 54 lielās un mazās ekspozīcijās demonstrēja savus jauninājumus. Tika pārstāvētas sekojošas pētnieciskās iestādes: Rīgas Tehniskā universitāte - 17, Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) - 7, Rīgas Stradiņa universitāte - 2, Latvijas Universitāte - 1, IK "Starptautiskā Lauksaimniecības universitāte" - 1 izgudrojums. Bija prezentēti skolēnu zinātniski pētnieciskie darbi un individuālo izgudrotāju projekti.

Minox izstāde atšķiras no citām izstādēm ar savu pieejamību - tajā aicināts piedalīties ikviens, kuram ir jebkāds savs izgudrojums vai izgudrojuma ideja, neatkarīgi no zinātniskā titula, vecuma un sociālā stāvokļa. Tematika izgudrojumiem bija visdažādākā - sākot no siltumizolācijas plātnēm un polietilēna kompozītiem, ceļu un laukumu virsmu elastīga seguma veidošanas paņēmiena, daudzslāņu celtniecības paneļiem ar jaunām īpašībām, jauniem materiāliem no kaņepēm, vadu organizēšanas komplekta, datora somas ar jaunu funkciju, hidrogrāfijas pakalpojumiem, bērnu virsdrēbju aiztaisīšanas palīgierīcei, galda spēlei cilvēkiem ar redzes traucējumiem, roku motorikas atjaunošanas palīgierīcei, kā arī bērnu ragaviņām, matemātiskai galda spēlei, koka pakaramajam u.c.. Piemēram, LLU Tehniskās fakultātes Enerģētikas institūta profesors Genādijs Moskvins var lepoties ar vairāk nekā diviem simtiem Latvijas un starptautisko patentu.

Izgudrojumi rosināja izmantot analīzes tīmekļa lapu, iepazīt bezvadu enerģijas pārraidi, drošas satiksmes un harmoniskas pilsētvides risinājumus, foto palielinātāju attēlu kopēšanai no melnbaltām vai krāsu filmām, un jaunu mūzikas instrumentu.

Izstādes laikā jebkuram izstādes un Metāla svētku apmeklētājam bija iespēja izteikt savu viedokli un balsot par labāko izgudrojumu vai inovāciju. Atzinību par labiem sasniegumiem skatītāju vērtējumā saņēma mobilā aplikācija "ProdCat", bronzas diplomu un pārsteiguma balvu ieguva gudrā dārza laistīšanas sistēma. Līdzvērtīgi divus sudraba diplomus dalīja starpdisciplināro nodarbību pieredze pamatskolas klasēs un SMU "Skalu puikas". Izstādes galvenā balva un zelta diploms balsojuma rezultātā tika piešķirts Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas izgudrotājam Robertam Ližum par miniatūru datorizēto frēzēšanas darbgaldu.

Latvijas izgudrojumu izstāžu projekta vadītājs Elmārs Baltiņš apsolīja divus labāko darbu autorus Rīgas izstādē prēmēt ar apmaksātu lidmašīnas biļeti braucienam uz Kembridžu un iespēju piedalīties starptautiskā triju dienu izgudrojumu un biznesa izglītības seminārā.

Izgudrojumu un inovāciju izstāde "Minox Zemgale" tapa sadarbībā ar Latvijas Izgudrotāju biedrību, biedrību "CONNECT Latvija", Latvijas Zinātņu akadēmiju, kā arī ar LLU TEPEK un RTU atbalstu.

Noslēdzošā starptautiskā izstāde "Minox 2018" norisināsies 12.-13. oktobrī Rīgā, Raiņa bulvārī 19. Pieteikšanās līdz 25. septembrim.

Ivans Griņevičs,
Latvijas Izgudrotāju biedrības biedrs

Powered by Elxis - Open Source CMS