Politisko partiju pārstāvji debatē par augstāko izglītību un zinātni

21-09-2018

12. septembrī norisinājās politisko partiju debates par augstāko izglītību un zinātni, kurās piedalījās septiņu politisko spēku pārstāvji - Kārlis Šadurskis (Jaunā Vienotība), Evija Papule ("Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija), Juris Pūce (Attīstībai/Par!), Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"), Atis Zakatistovs (politiskā partija "KPV LV"), Inese Āboliņa (Zaļo un Zemnieku savienība) un Dagmāra Beitnere-Le Galla (Jaunā konservatīvā partija). Debašu mērķis bija nodrošināt studējošajiem, jaunajiem zinātniekiem un akadēmiskajam personālam platformu, kurā veidot dialogu ar politisko spēku pārstāvjiem un iepazīties ar politisko partiju un partiju apvienību redzējumu un plāniem attiecībā uz augstākās izglītības un zinātnes izaugsmi Latvijā. Debates organizēja Latvijas Studentu apvienība sadarbībā ar Latvijas Rektoru padomi un Latvijas Jauno zinātnieku apvienību. Sadarbībā ar informatīvajiem atbalstītājiem - Latvijas Universitāti un vadošo ziņu portālu Delfi.lv - tika nodrošināta arī tiešraide interneta vidē, un ir pieejams debašu ieraksts, ko iespējams noskatīties saitē ej.uz/AIZdebates.

Debates sākās ar katra politiskā spēka redzējuma par saglabājamajām un maināmajām tendencēm augstākās izglītības un zinātnes politikā. Vairākkārt tika minēta nepieciešamība palielināt abām nozarēm piešķirto finansējumu, tostarp attīstot trīs pīlāru modeli augstākās izglītības finansēšanā un palielinot ne tikai par studiju vietām piešķirtos līdzekļus, bet arī snieguma finansējumu, ko augstskolas iegūst par konkrētu rādītāju sasniegšanu, un attīstības finansējumu, ko iespējams iegūt konkrētu projektu īstenošanai. Uz jautājumu par zinātnes finansējuma apmēru dalībnieki pārsvarā atbildēja, ka tas sasniegs vismaz 1% no iekšzemes kopprodukta, tomēr Jaunā konservatīvā partija uzskata, ka tam jābūt augstākam, sasniedzot 1,5% no IKP. Debašu dalībnieki vairākkārt minēja arī vajadzību īpaši atbalstīt tautsaimniecībai prioritārās jomas, turpināt policentrisku attīstību, saglabājot reģionālās augstskolas un nepieciešamību zinātni un arī doktorantūru vairāk sasaistīt ar universitātēm, izvairoties no pārlieku liela zinātnisko institūciju skaita.

Dalībniekiem tika uzdoti arī jautājumi, uz kuriem bija jāatbild skaitļos. Viens no tiem - kurā vietā 2022. gadā būs Latvija pēc pētniecībā nodarbināto skaita pret iedzīvotāju skaitu? Šobrīd Latvija atrodas 24. vietā starp 28 Eiropas Savienības valstīm ar nepilniem diviem pētniecībā nodarbinātajiem uz 1000 iedzīvotājiem. Augstāko rezultātu norādīja Attīstībai/Par pārstāvis, prognozējot 10. vietu. KPV LV pārstāvis nosauca 15. vietu, Jaunās Vienotības pārstāvis - 15.-20. vietu. Pārējo partiju prognozes - 20. vieta vai zemāk, bet Saskaņas pārstāve atbildēja, ka būsim ievērojami augstāk nekā šobrīd. Līdzīgas bija arī atbildes uz jautājumu, kurā vietā Latvija būs Eiropas inovācijas rezultātu pārskata reitingā pēc četriem gadiem. Arī šajā reitingā Latvija ir 24. vietā Eiropas Savienībā, iekļūstot "vidēju inovatoru" kategorijā.

Uzdot interesējošos jautājumus debatēs bija iespēja arī to skatītājiem. Viens no jautājumiem bija par plāniem, kā sekmēt mācībspēku ataudzi, uz ko partijas atbildēja, gan ar nepieciešamību palielināt finansējumu mācībspēku algām, kas sekmētu lielāku interesi pieteikties amatam, gan izglītības kvalitātes sekmēšanu un doktorantūras nozīmi. Uz jautājumu, vai nepieciešams paaugstināt prasības uzņemšanai augstskolās, lielākā daļa partiju pārstāvju atbildēja, ka šobrīd prasības ir zemas un tās būtu jāpaaugstina, tomēr pauda bažas par to, ka tas vēl jo vairāk samazinātu studējošo interesi par jomām, kurās jau tagad tā ir zema.

Debašu noslēgumā tika uzdots jautājums par to, vai dalībnieki atbalsta pāreju uz pilnībā valsts dotētu augstāko izglītību. Gandrīz visu politisko spēku pārstāvji pauda atbalstu šai idejai, to ieviešot pakāpeniski vismaz valsts augstskolās. Noliedzoši uz jautājumu atbildēja vienīgi partijas KPV LV pārstāvis. Arī par sadarbību ar nozares organizācijām dalībnieki atbildēja apstiprinoši, norādot, ka tā ir būtiska.


K. Šadurskis, I. Āboliņa, E. Papule, A. Zakatistovs, J. Pūce, D. Beitnere-Le Galla Foto L. Šķimele

Informāciju sagatavoja Evelīna Puzo,
Latvijas Studentu apvienības
Sabiedrisko attiecību vadītāja

Powered by Elxis - Open Source CMS