Aicinājums uz 13. Saeimu kandidējošo partiju pārstāvjiem

21-09-2018

Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdā aicinu uz 13. Saeimu kandidējošo partiju pārstāvjus piedalīties atklātā diskusijā un iepazīstināt akadēmiskās zinātnes veidotājus ar Jūsu pārstāvēto politisko spēku viedokli Latvijas izglītības, zinātnes, inovāciju un tautsaimniecības jautājumos. Tikšanās paredzēta 25. septembrī plkst. 14.00 LZA Senāta zālē, bet plaša apmeklētāju pieplūduma gadījumā - Portretu zālē ēkas trešajā stāvā.

Diskusiju apmeklēs zinātnisko institūciju un augstskolu pārstāvji, akadēmiķi, dažādu paaudžu pētnieki, kuri, pirms izdarīt izvēli, gribētu sadzirdēt atbildes uz tiem jautājumiem, kuras netika sniegtas visai politizētajā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresā šī gada 18.-20. jūnijā. Jāņem vērā, ar kādām izjūtām tika kaldināts šī kongresa delegātu kopīgi pieņemtais manifests, kurā ar starptautisku pieredzi apveltītie augstskolu zinātnieki un akadēmiskā vide atkal un atkal atgādināja, ka valsts labklājība un izaugsme ir sasniedzama tikai ar nācijas intelektuālā spēka palīdzību.

Šī mērķa sasniegšanai nepietiek tikai ar valdības solījumiem un deklarācijām, bet ir nepieciešama saskaņota un mērķtiecīga rīcība zinātnes ekonomiskā potenciāla atbalstam. Sadarbībā ar daudzās pasaules valstīs strādājošajiem un starptautisku pieredzi ieguvušajiem zinātniekiem ar mūsu zemes izcelsmi arī Latvijas zinātnieki ir gatavi iesaistīties gan valsts, gan atsevišķu nozaru un uzņēmumu attīstībā, meklēt jaunus ceļus, kā ar fundamentālās un lietišķās zinātnes palīdzību stiprināt mūsu valsts tautsaimniecību, ietekmēt sabiedriskos un kultūras procesus. Lai šo mērķi sasniegtu, IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresa dalībnieki uzrunāja valsts vadītājus gan klātesošo premjerministru Māri Kučinski, gan Izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski, gan Finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu un aicināja valsts likumdevēja un izpildvaras pārstāvjus palielināt Latvijas zinātnes jaudu, pirmkārt, ar attieksmes maiņu kvalitatīvas augstākās izglītības un jauno zinātnieku ataudzes nodrošinājumam. Otrkārt, zinātnieki jau daudzus gadus rosina valdību pildīt Saeimā pieņemto Zinātniskās darbības likumu un nodrošināt ikgadēju budžeta pieaugumu 0,15 % apjomā no IKP zinātnes attīstībai, lai pildītu Eiropas Savienības politiskajām institūcijām dotos solījumus par finansiālā atbalsta palielinājumu zinātnei un pētniecībai. IV Pasaules latviešu zinātnieku tikšanās laikā pieņemtajā manifestā ir iekļauts aicinājums par publiskā un privātā finansējuma būtisku palielinājumu ar inovācijām zinātnē saistītu ražošanas nozaru attīstībai valsts drošumspējas, ekonomikas, izglītības un nacionālās kultūras nodrošinājumam. Tas paveicams, izvirzot valsts politikai stratēģiskus mērķus un ilgtermiņā konsekventi pildot pirms vēlēšanām dotos solījumus.   

Ojārs Spārītis, LZA prezidents

Powered by Elxis - Open Source CMS