STARPTAUTISKĀ IZSTĀŽU FESTIVĀLA “MINOX 2018” NOSLĒGUMS LATVIJAS UNIVERSITĀTĒ*

21-10-2018

12. un 13. oktobrī Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā valdīja radoša burzma - tur norisinājās starptautiskā izstāžu festivāla "MINOX 2018" noslēgums.

Vairāk nekā 50 izstādes stendos apmeklētājiem bija iespēja aplūkot ļoti dažādus Latvijas iedzīvotāju izgudrojumus - no spieķiem-pilsētpazinējiem un alternatīviem ceļu segumiem līdz portatīvām ierīcēm vēža diagnostikai. Starp izstādes dalībniekiem bija gan vietējie Latvijas izgudrotāji, gan pārstāvji no Bahreinas, Ēģiptes, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Meksikas, Šrilankas, Taivānas un Vācijas. Savus izgudrojumus visdažādākajās nozarēs, tai skaitā lauksaimniecībā un enerģētikā, prezentēja ne vien pieredzējuši zinātnieki, bet arī skolēni un studenti, kā arī jomas eksperti un vienkārši radošas personības.

Neraugoties uz dalībnieku daudzveidību, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Andrejs Krasņikovs, vērtējot četras reģionālās izstādes, norādīja, ka kopumā Latvijas iedzīvotāju iesaiste zinātnē vērtējama kā ļoti kūtra. "Mēs dzīvojam tehnisko revolūciju laikmetā, un tajā nepiedalāmies, esam tikai skatītāji. Dzīve kļūst interesanta tikai tad, kad procesā piedalāmies - veidojam jaunus saziņas un transporta līdzekļus un citas inovācijas," norādīja A. Krasņikovs. Viņaprāt, tieši inovatīvi atklājumi eksaktajās zinātnēs tuvākajā nākotnē noteiks Latvijas attīstības tempu.

Ar dažiem izstāžu cikla MINOX 2018 noslēguma pasākumā demonstrētajiem izgudrojumiem aicinām iepazīties plašāk.

Portatīva ierīce ādas vēža agrīnai diagnostikai

Ierīces izstrādē sadarbojās LU un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). LU zinātnieki izpētīja, ka melanoma jeb ādas vēzis konkrētā gaismas spektrā uzvedas citādi nekā labdabīgi ādas veidojumi. Ar iekārtu aplūkojot, kā veidojumi atšķiras konkrētos gaismas spektros, ir iespējams tos atšķirt un noteikt, vai tie ir labdabīgi vai ļaundabīgi. LU pētnieki izstrādāja mehānismus un algoritmus, kā atklāt melanomu no optiskā viedokļa, savukārt RTU realizēja algoritmus programmā un arī iekārtā. Šīs neinvazīvās metodes precizitāte ir simtprocentīga, un jau tuvākajā laikā ar to sāks strādāt pirmais ģimenes ārsts, uzsvēra viens no projekta autoriem Dmitrijs Bļizņuks.

"Cilvēki ir visai nevērīgi pret savu veselību - ja arī pamana kādu dīvainu veidojumu uz ādas, ne vienmēr dodas pie dermatologa to pārbaudīt. Turpretī pie ģimenes ārsta cilvēks dodas biežāk. Pie ģimenes ārsta šī pārbaude būs ļoti ātra; uzreiz būs iespējams konstatēt, vai ādas veidojumam ir riska faktors, tātad saslimšanu varēs konstatēt jau agrīnā stadijā," turpina D. Bļizņuks.

Patlaban iekārta ir tikai prototipa stadijā. Tā ir funkcionējoša, taču nepieciešami uzlabojumi tā iekārtas dizainā, stabilitātē un lietošanas funkcionalitātē. Plānots, ka vēlāk iekārtas izveide tiks nodota kādai kompānijai, kas varēs uzsākt jau plašāku ražošanu.

Okeāna viļņu ģenerators un alternatīvs ceļa segums

LU Cietvielu fizikas institūts, izstādē Minox 2018 prezentēja divus izgudrojumus. Pirmais no tiem - iekārta Wave Power Only (WPO), kas, kā peldoša stacija uzstādīta uz ūdens, ļaus ar viļņu spēku iegūt elektroenerģiju. Projekts jau ieguvis starptautisku atzinību - ir noslēgts līgums ar Taivānas Universitāti un Klaipēdas Universitāti, kuras profesors Aleksas Alfonsas Pašilis ir izgudrojis iekārtā izmantojamo lineāro elektroģeneratoru.

Otrs LU CFI piedāvātais izgudrojums - divu slāņu pārklājumu grants ceļiem RuBBru, kas veidots no vecu riepu otrreizējās gumijas granulām, savienotām ar īpašu līmējošu materiālu. "Izgudrojums risinās trīs problēmas. Pirmkārt, tiksim vaļā no milzu riepu kalniem, pārstrādājot tos sīkās granulās elementu ceļa klājumam izveidei. Otrkārt, vasarā šāds ceļš neputēs, bet, treškārt, lietus laikā uz šāda ceļa neradīsies dubļi," stāsta Latvijas izgudrotāju biedrības valdes loceklis Rimis Vaitkus.

Vēl daudz darāmā priekšā, lai šādu alternatīvu segumu varētu ieraudzīt uz ceļiem, norāda R. Vaitkus: "Kopā ar LU Materiālu mehānikas institūta un Latvijas Valsts Koksnes Ķīmijas institūta ķīmiķiem meklējam saistvielu, ko izmantot gumijas granulām, lai ceļa veidojošos elementus ražotu izturīgākus. Ja vielu izdosies atrast, ceļš varētu kalpot pat 15 līdz 20 gadus."

Ceļu būvniekus, protams, interesēja, cik šāds ceļa segums izmaksās. Ar patlaban izmantoto saistvielu viena kilometra gara ceļa posma noklāšana maksātu apmēram 800 tūkstošus eiro iepretim vienam miljonam eiro tāda paša ceļa posma noasfaltēšanai. Visdārgākā sastāvdaļa patlaban ir saistviela, kamēr pašas gumijas granulas ir ļoti lētas. Tāpat speciālisti interesējās, cik degošs ir šis materiāls. "Šo jautājumu daļēji esam atrisinājuši un zinām, kas gumijas granulām jāpievieno, lai degšanu noslāpētu," saka R. Vaitkus. Viņš ir pārliecināts - ja ideja izdotos, tā varētu iekarot lielu atzinību pasaules tirgū, īpaši tuksnešainos apgabalos - Austrālijā, Dienvidamerikā, Ziemeļamerikas dienviddaļā, Āzijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Mobilā lietotne mudinās cilvēkus sportot

LU Datorikas fakultātes pētnieki savukārt izstrādājuši lietotni Fit4Gift, kas mudina cilvēkus nodarboties ar sportu un ar kustībām pelnīt digitālos punktus. Šos punktus iespējams krāt un vēlāk iegūt vērtīgas dāvanas. "Es katru gadu piedalos Rīgas nakts braucienā un mudinu tajā piedalīties arī savus draugus. Bet kāpēc tikai draugus, ja varu motivēt visu pasauli?" retoriski vaicā idejas līdzautors Dmitrijs Voronovs. "Ideja radās, jo cienām cilvēku - esam pārliecināti, ka cilvēki mūsdienās kļuvuši mazkustīgi un pārāk bieži izvēlas lietot privāto transportu. Atalgojot viņus ar dāvanām par kustībām, ceram viņus pievērst aktīvam dzīvesveidam," papildina viņa kolēģe Ilona Dubra.

Lietotne šomēnes ieguva pirmo sadarbības partneri - restorānu tīklu Double coffee, kas par soļošanu atalgos lietotājus ar gardu kafiju. Abi lietotnes izstrādātāji stāsta, ka, piemēram, par desmit tūkstošiem soļu lietotnes lietotājs iegūs 1000 punktus, par ko jau drīzumā varēs iegādāties ne vien krūzi kafijas, bet, piemēram, arī atlaides sporta apģērbu veikalos.

Labākajiem izgudrojumiem vērtīgas balvas

Abas izstādes Minox 2018 norises dienas dalībniekus rūpīgi vērtēja žūrija, lai sestdien, 13. oktobrī, visvairāk punktu ieguvušos  apbalvotu ar vērtīgām dāvanām. Žūrijas pārstāvis A. Krasņikovs norādīja, ka izgudrojumi vērtēti pēc dažādiem principiem. "Ja izgudrotājs ir jauns, protams, ir apsveicami, ka viņš spējis ko paveikt. Savukārt, ja izgudrotājs ir pieredzējis, vairāk tiks vērtēta projekta novitāte valsts un Eiropas līmenī. Protams, vissvarīgākā ir projekta revolucionaritāte savā nozarē," žūrijas darbu raksturoja LZA viceprezidents.

Divu visaugstāk novērtēto izgudrojumu autori saņēma apmaksātu lidojumu uz starptautisku izgudrojumu-biznesa semināru Lielbritānijā izgudrojuma komercializācijas veicināšanai.

Starptautisko izgudrojumu izstāžu ciklu rīko Latvijas Izgudrotāju biedrībaBiedrība "CONNECT Latvija" un Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar partneriem.

Aija Pakalna,
LU Komunikācijas un inovāciju departaments





Foto – A. Pakalna, S. Livdāne (LU Muzejs)


* Par izstādes laureātiem un viņu izgudrojumiem stāstīsim kādā no nākamajiem “Zinātnes Vēstneša” numuriem

Pēdējā atjaunošana 21-10-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS