Profesors no Taipejas uzstājas ar lekcijām un demonstrējumiem Latvijas skolās un augstskolās

22-02-2019

Atbildot uz Latvijas izgudrotāju biedrības ielūgumu, ar LZA atbalstu laikā no 9. - 15. februārim Latvijā viesojās profesors Čens Hengs Čo (Chien-Heng Chou) no Taivānas Vanung Universitātes.

Latvijas zinātnieku un izgudrotāju sadarbība ar profesoru Čenu ir uzsākusies pirms vairākiem gadiem, kad viņš ar izgudrojumiem un demonstrācijas iekārtam piedalījās Rīgā Latvijas izgudrotāju biedrības organizētajās izgudrojumu un inovāciju izstādēs - Minox 2016 un Minox 2018. Savā valstī profesors Čens ir plaši pazīstams kā zinātnes popularizētājs. Viņš ir vairāku grāmatu autors. Profesora izgudrojumi, kā arī izgatavotās iekārtas ir domātas tam, lai skolēniem un studentiem demonstrētu un izskaidrotu fizikālo procesu un dabas likumu būtību un jēgu. Šoreiz uz Rīgu līdzi atvestas četras lielas kartona kastes, pilnas ar pašu izgatavotiem dzinēju un turbīnu prototipiem un to sastāvdaļu modeļiem. Nedēļas laikā profesors ar parauglekcijām un kolokvijiem uzstājies studentu auditorijās Rīgā - Rīgas Tehniskajā universitātē un RTU inženierzinātņu vidusskolā - un Daugavpilī RTU Daugavpils filiālē. Studentu un skolēnu interese bija liela. Lekciju RTU Mehānikas un mašīnbūves institūtā vienlaikus noklausījušies vairāk nekā septiņdesmit studenti.

15. februārī kopā ar Taipejas misijas Latvijas Republikā vadītāju Andi Činu (Andy Chin) un misijas nodaļas direktoru Herbertu Hsu (Herbert W.M. Hsu) profesors Čens viesojās Latvijas Zinātņu akadēmija. Taivānas pārstāvjus uzņēma LZA viceprezidents Andrejs Krasņikovs. Sarunā piedalījās arī Latvijas izgudrotāji - Mārupes vidusskolas septītās klases skolnieks Aleksis Teļnovs, LU Cietvielu fizikas institūta darbinieks Dr. Phys. Jānis Kleperis, Latvijas izgudrotāju biedrības (LIB) valdes loceklis Elmārs Baltiņš, kā arī citi LIB aktīvisti. Sarunas gaitā puses izteica priekšlikumus veidot Latvijas un Taivānas grantu sistēmu, kas orientēta uz izgudrotāju finansiālu atbalstu. Tā kā Taipejas misija Latvijā ir atbildīga par sadarbību ar visām trim Baltijas valstīm, tika pārrunāta iespēja iesaistīt arī Igauniju zinātnes sadarbības programmā, kura pašlaik noris starp Latviju, Lietuvu un Taivānu, paplašinot sadabības kapacitāti un temātiskās iespējas. Īpaši tika apspriesta iespēja veidot Latvijas un Taivānas skolēnu-izgudrotāju kopīgas vasaras nometnes. Abas puses vienojas turpināt darbu iezīmētajos virzienos.

Andrejs Krasņikovs, LZA viceprezidents


No labās: Aleksis Teļnovs, Čen Hengs Čo, Andi Čins, Andrejs Krasņikovs, Jānis Kleperis, Elmārs Baltiņš, Elmārs Dimiņš, Roberts Paeglis

Foto - K. Broks

Powered by Elxis - Open Source CMS