RTU APSKATĀMA MENDEĻEJEVA PERIODISKO TABULU IZSTĀDE

23-03-2019

2019. gadu UNESCO pasludinājis par Starptautisko ķīmisko elementu periodiskās sistēmas gadu.

Atzīmējot 150. gadadienu, kopš izcilais krievu ķīmiķis Dmitrijs Mendeļejevs ķīmiskos elementus sastrukturēja vienotā sistēmā, 21. martā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē (MLĶF), Paula Valdena ielā 3/7 atklāja Mendeļejeva tabulu izstādi "Ķīmisko elementu periodiskā tabula - no Mendeļejeva līdz šodienai (1869-2019)".

Iespaidīgo Mendeļejeva tabulu kolekciju RTU ir saņēmusi dāvinājumā no Iecavas vidusskolas ķīmijas skolotāja Mihaila Gorska. Skolotājs RTU dāvina kolekciju, lai plašāka auditorija varētu apskatīties, cik daudzveidīgi iespējams attēlot Mendeļejeva tabulu. Plašajā kolekcijā ķīmisko elementu periodiskā tabula atainota gan tradicionālā veidā, gan dažādos citos stilos. Tabula skatāma gan uz papīra, gan arī uz krūzēm, datorpeles paliktņiem, apģērba, piemēram, uz kaklasaitēm, gan pat uz kedām.  Kolekcijā ir redzami vēsturiski materiāli, piemēram, Mendeļejeva viena no pirmajās skicēm tabulai un dažādi moderni tabulas atvasinājumi izmantojot mūsdienīgas grafikas iespējas. Periodiskajās tabulās izceltas gan dažādas elementu īpašības, gan to atklājēji, pielietojums un citi aspekti. Organizatori bija parūpējušies par pārsteigumu un kolekcijas atklāšanā viesiem bija iespēja baudīt uzkodas, kas noformētas Mendeļejeva tabulas veidā.

Mihails Gorskis tabulas sācis kolekcionēt pavisam nejauši. 1979. gadā viņš, apmeklējot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ķīmijas skolotāju semināru, saņēmis pasākuma ielūgumu, uz kura bija uzdrukāta Mendeļejeva tabula. Ielūgums kļuvis par pirmo kolekcijas eksponātu. Vēlāk aizrautīgais skolotājs eksponātus gan pats vedis no malu malām - Īrijas, Lielbritānijas, Portugāles, Spānijas, Itālijas, Holandes, Beļģijas, Dānijas, Krievijas un citām valstīm, gan arī viņam tabulas dāvinājuši kolēģi.

Mihails Gorskis strādā Iecavas vidusskolā kopš 1972. gada, kur māca ne tikai ķīmiju, bet arī dabaszinības, bioloģiju, angļu valodu un rasēšanu. Ilggadējā pedagoga profesionālā darbība cieši saistīta arī ar dabaszinātņu skolotāju kvalifikācijas celšanu, viņš ir vietnes www.kimijassk.lv veidotājs un zinātniskais redaktors, portālu www.uzdevumi.lv materiālu autors un konsultants un http://www.yaklass.ru (Maskava, Krievija) ķīmijas sadaļas metodiķis, aktīvi darbojas Latvijas Ķīmijas skolotāju asociācijas valdē. M. Gorskis ir arī 166 zinātnisko un metodisko publikāciju autors un līdzautors.

M. Gorskis sadarbībā ar Daugavpils Universitātes profesoru Sergeju Osipovu, izmantojot "CorelDRAW" programmu, izveidojis savu Mendeļejeva tabulu, kuras izmērus iespējams pielāgot dažādām telpām. Šo tabulu, mācoties ķīmiju, izmanto gan M. Gorska skolēni Iecavā, gan daudzās citās Latvijas skolās. "Skolā strādāju jau 47 gadus, un nav Latvijā tādu ķīmijas un farmācijas uzņēmumu, kuros nestrādātu mani bijušie skolēni," saka M. Gorskis. Viņa  ieguldījums jauno ķīmiķu sagatavošanā ir novērtēts ar zinātnieces Emīlijas Gudrinieces vārdbalvu, ko šā gada janvārī skolotājam pasniedza Latvijas Zinātņu akadēmija.

Izstādes iekārtošanu finansiāli ir atbalstījuši ilggadējie MLĶF sadarbības partneri - Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija (LAĶĪFA), kā arī ķīmijas,farmācijas un rūpniecības uzņēmumi "AGA", "Bapeks", "Eco Baltia grupa", "Elme Messer Gaas", "Faneks", "Grindeks", "Olainfarm", "Sakret", "Tenachem".

"Ir patiess prieks, ka Latvijā ir tik radoši ķīmijas skolotāji kā Mihails Gorskis, kura aizrautība ar ķīmiju ir izaugusi par tik īpašu un personalizētu ekspozīciju. Domāju, tas ir lielisks veids, kā vēlreiz apliecināt, ka arī uz tādu klasiku kā Mendeļejeva tabula var paskatīties ar svaigu pieeju!", pauž izstādes atbalstītāja, AS "Olainfarm"  sabiedrisko attiecību vadītāja Dana Hasana.

Papildus kolekcijai ir apskatāma arī skolēnu zīmējumu izstāde "Es un ķīmija".

Par godu ķīmisko elementu periodiskās tabulas 150 gadu jubilejai RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte aicināja skolēnus iesūtīt vizuālās mākslas darbus par tēmu "Es un ķīmija". Tika iesūtīti vairāk nekā 200 jauno mākslinieku darbi gan no Rīgas, gan no reģioniem pārsteidzoši dažādās tehnikās un stilos.

Kolekcija RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes foajē būs apskatāma pastāvīgi, savukārt skolēnu zīmējumu izstāde ir apskatāma no 21. marta līdz 30. aprīlim. Laipni lūgti aplūkot brīnišķīgo ekspozīciju visi interesenti!

Inna Juhņeviča, Ieva Jaudzema,
Agnese Stunda-Zujeva

Foto - E. Lapsa

Powered by Elxis - Open Source CMS