LJZA PIEDALĀS STARPTAUTISKAJĀ EURODOC KONFERENCĒ UN BIEDRU KOPSAPULCĒ

18-04-2019

No šā gada 1. līdz 4. aprīlim Briselē, Beļģijas Zinātņu akadēmijas telpās norisinājās starptautiskā konference "Doktorantu nodarbinātība: novērtē savas prasmes un sasniedz savu maksimālo potenciālu!" (Employability of PhDs: Valorise Your Skills and Reach Your Full Potential!) un ikgadējā biedru kopsapulce, kuru organizēja Focus Research un Eiropas Doktora grāda kandidātu un jauno zinātnieku padome (Eurodoc)1,kuru veido 28 nacionālās apvienības no 26 Eiropas Savienības, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācija (EBTA), Asociētie ES biedri un Austrumu Partnerības biedru valstis. Konferences fokusā bija jauno doktoru karjeras iespējas.

Vairākums jauno zinātnieku pēc doktora grāda saņemšanas turpina savu profesionālo karjeru ārpus akadēmiskās vides, un tādēļ valdības un universitātes turpina ieguldīt līdzekļus augstas kvalitātes doktorantu mācību programmu attīstībā, kas ļautu viņiem veiksmīgāk iekļauties darba tirgū. Neraugoties uz to, daudzi jaunie zinātnieki joprojām nav pienācīgi sagatavoti pārejai no akadēmiskās un neakadēmisko vidi. Šī gada konferences mērķis bija jauno zinātnieku karjeras attīstības iespējas un loma, kādu viņi varētu spēlēt inovācijās un ilgtspējīgā uzņēmējdarbībā plašākas sabiedrības kontekstā. Kā vieni no galvenajiem runātājiem konferencē uzstājās: EK Eiropas Pētniecības areāla (EPA) nodaļas vadītāja (EPA politikas un reformas, Pētniecības un inovācijas ģenerāldirektorāts) - Fabiana Gotje (Fabienne Gautier), EPA Doktora līmeņa studiju padomes, Eiropas universitāšu asociācija (EUA) - Dr. Aleksandrs Hazgals (Alexander Hasgall), Industriālās Doktorantūras skolas EIT digital vadītājs - Dr. Deivids Oliva Uribe (David Oliva Uribe) u. c. Tāpat tika organizētas arī trīspadsmit apaļā galda diskusijas par dažādām koneferences kontekstam aktuālām tēmām.

Konferencē un ikgadējā kopsapulcē piedalījās arī Latvijas Jauno zinātnieku apvienības pārstāves (LJZA)2 - LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Doktora studiju programmas Izglītības vadība doktorante, LU Filozofijas un socioloģijas institūta darbiniece Mg.paed. Laura Bužinska un LU Humanitāro zinātņu fakultātes Doktora studiju programmas Literatūrzinātne, folkloristika un māksla doktorante, LU Starptautiskā Indijas studiju intsitūta zinātniskā asistente  Mg. paed. Natālija Abrola.

Eurodoc valde uzaicināja tās ilggadīgo biedru un veiksmīgo sadarbības partneri - LJZA - uzstāties starptautiskajā konferencē ar referātu "Dalīšanās un rūpes: kā apvienot doktorantus?" (Sharing & caring: how to bring together PhD students?), kuru konferences pirmajā dienā nolasīja LJZA valdes locekle Laura Bužinska. Referāts izpelnījās lielu konferences apmeklētāju atzinību, pateicoties Lauras Bužinskas izcilajām prezentēšanas prasmēm, kā arī raisīja interesi par LJZA veiksmīgi realizēto darbības politiku un efektīvi pielietotiem mūsdienīgiem komunikācijas instrumentiem un inovatīvām idejām pasākumu organizēšanā, kas kalpo kā platforma informācijas apritei tās biedru un daudzo sekotāju starpā, gan arī veicina starpkultūru komunikāciju, piesaistot Latvijā studējošos ārzemju studentus. LJZA kā viena no Eiropas līmenī aktīvākajām un rezultatīvākajām jauno zinātnieku organizācijām tiek aicināta Eurodoc konferencēs uzstāties ar referātu jau trešo gadu pēc kārtas, ļaujot Latvijas labo praksi popularizēt citās valstīs.

Savukārt, Natālija Abrola bija moderatore kopā ar EK Ģenerāldirektorāta Pētniecība un inovācijas eirokomisāru Sleivenu Misljenceviču (Slaven Misljencevic) apaļā galda diskusijā par pētniecībā iesaistītiem darbiniekiem staptautiskās mobilitātes kontekstā aktuālu tēmu "Risinājums pensijas nodrošināšanai Eiropas pētniecības organizācijām ar vairākiem darba devējiem" (Resaver: Securing your pension, a multi-employer occupational pension solution for research organisations in Europe).

Eurodoc ikgadējās biedru kopsapulces laikā, 4. aprīlī notika jaunās valdes, Padomnieku valdes un darba grupu koordinatoru vēlēšanas. Izrādot uzticību LJZA pārstāvei, biedru kopsapulce ar vienbalsīgu lēmumu ievēlēja Natāliju Abrolu darba grupas "Mobilitāte" koordinatores amatā uz nākamo darbības gadu.

Informāciju sagatavoja: Natālija Abrola, LJZA


1 Eurodoc - apmeklēt vietni http://eurodoc.net/

2 LJZA - apmeklēt vietni http://ljza.lv


Foto O. Berezko


Foto N. Abrola

Pēdējā atjaunošana 18-04-2019
Powered by Elxis - Open Source CMS