LZA Eiropas politikas pētījumu institūts piedalās starptautiskā konferencē “15 no 100. Latvijas dalības Eiropas Savienībā 15 gadi”

2-05-2019

Š.g. 7. maijā Rīgas pilī notiks starptautiska konference "15 no 100. Latvijas dalības Eiropas Savienībā 15 gadi", ko rīko Latvijas politologu biedrība, Latvijas Zinātņu akadēmijas Eiropas politikas pētījumu institūts (LZA EPPI), Valsts prezidenta kanceleja, Eiropas Komisija, Eiropas Ārpolitikas padome un Elkano Karaliskais institūts (Spānija).

2019. gada maijā aprit piecpadsmit gadi, kopš Latvija ir kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti. Šo gadu laikā Latvija ir sasniegusi dažādus panākumus, kā arī saskārusies ar daudziem izaicinājumiem. Konferences mērķis ir aktualizēt un apspriest Latvijas dalības Eiropas Savienībā ietekmi uz valsts attīstību, sasniegtajiem rezultātiem un problēmām. Latvijas dalības ES piecpadsmitā gadskārta sakrīt ar diskusijām par Eiropas integrācijas nākotni, kas notiek visās dalībvalstīs.

Šobrīd Eiropas Savienības valstis demonstrē diezgan stabilu ekonomisko attīstību. Nodarbinātības līmenis ir augstākais un bezdarba līmenis zemākais pēdējo deviņu gadu laikā. Arī Latvijā algas ir augušas, un, no makroekonomiskā skatupunkta raugoties, kopumā ekonomikas izaugsme ir ļoti veiksmīga.

Ir vēl daudz citu faktoru, kas ļauj secināt, ka Eiropa un Latvija ir uz pareizā ceļa - ceļā uz labklājību. Tomēr ir grūti lepoties tikai ar izaugsmes statistiku, ja Eiropas pilsoņi jūtas neapmierināti un nav pārliecināti par savu nākotni. Galvenie neapmierinātības iemesli ir ienākumu nevienlīdzība, lēna ienākumu līmeņa izlīdzināšanās, reģionu atšķirības un nabadzība. Mums ir nepieciešams izlēmīgi rīkoties un īstenot vairākas iniciatīvas šo problēmu risināšanai. Mums arī jāturpina cīnīties ar populismu, pret ko nevienai ES dalībvalstij diemžēl nav imunitātes.

2019. gada 9. maijā, Eiropas dienā, Rumānijas pilsētā Sibiu Eiropas līderi tiksies īpašā augstākā līmeņa sanāksmē, lai vienotos par to, kādā veidā jaunā 27 valstu Eiropas Savienība varētu vēl efektīvāk strādāt savu pilsoņu labā. Ir svarīgi, lai arī mēs aktīvi iesaistītos diskusijā par Eiropas nākotni.

Tomēr pēdējos gados ES ir saskārusies ar vairākām nopietnām problēmām: Brexit, eiroskepticisma un populisma pieaugumu, neuzticēšanos politiskajām institūcijām. ES un tās dalībvalstis ir piedāvājušas jaunus politiskus risinājumus, pieņemot jaunas politikas un formulējot dažādas iniciatīvas. Vai spertie soļi ir pietiekami? Vai tie mazinās sabiedrības bažas par ES projekta ilgtspēju? Vai ES politikas ir pietiekami iedarbīgas un atbilst pilsoņu cerībām un gaidām? Vai ES nezaudē normatīvās varas spējas savu pilsoņu un starptautiskās sabiedrības acīs? Vai pieaugošo izaicinājumu situācijā ir nepieciešams jauns ES pārvaldes modelis? Par šiem jautājumiem tiks diskutēts 7. maija konferencē.

Konferencē piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Latvijas Republikas Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, Latvijas Universitātes (LU) profesore LU profesore, LZA EPPI padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka, Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš, Eiropas Revīzijas palātas loceklis Mihails Kozlovs, Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītājs Mortens Hansens, Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Kogans, Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Elkano Karaliskā institūta direktors Čārlzs Pauels, Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis, LU asociētais profesors, Sociālo un politisko pētījumu institūta vadošais pētnieks un domnīcas CERTUS valdes priekšsēdētājs Daunis Auers.

Konferencē "15 no 100. Latvijas dalības Eiropas Savienībā 15 gadi" tiks prezentēts pētījums par Latvijas 15 gadiem Eiropas Savienībā, kura autori ir akad. prof. Inna Šteinbuka, LZA EPPI vadošais pētnieks Aldis Austers, prof. Daunis Auers, un prof. Žaneta Ozoliņa.

Pēdējā atjaunošana 2-05-2019
Powered by Elxis - Open Source CMS