Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūts dibina sadarbību ar Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtu

19-06-2019

Š.g. 6. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā tika parakstīts sadarbības memorands starp Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtu (LZA EI) un Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtu (ĶSZA EI). Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtu pārstāvēja institūta bijušais direktors Prof. Liu Xiahui, Journal of Economic Research galvenais redaktors, docents Dr. Chen Xiaoliang, Journal of Economic Research galvenā redaktora vietnieks Dr. Xie Qian u.c. 2016. gadā tika parakstīts savstarpējās sadarbības līgums starp abu valstu zinātņu akadēmijām, bet šī bija pirmā Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas pētnieku vizīte Latvijā.

LZA Ekonomikas institūta rīkotās apaļā galda diskusijas "Ķīnas un Latvijas sadarbība pētniecības un investīciju jomā" laikā auditorija tika iepazīstināta ar zinātnes ieguldījumu Ķīnas ekonomiskajā izaugsmē, kā arī tika definētas Latvijas un Ķīnas sadarbības iespējas pētniecības un investīciju jomā. Diskusija pulcēja gan uzņēmējus, gan zinātniekus un augstskolu pasniedzējus, gan valsts iestāžu un mediju pārstāvjus.

Diskusijas laikā aplūkotās tēmas - Ķīnas straujā ekonomiskā izaugsme, Latvijas investīciju vide un tās pievilcība investoriem, veiksmīgie Ķīnas realizēto projektu Latvijā piemēri, zinātniskā un akadēmiskā sadarbība ar Ķīnu. Prof. Pei Changhong stāstīja par  Ķīnas ārvalstu investīciju plūsmu un Ķīnas investīcijām valstīs "Zīda ceļa" ("One Belt One Road") iniciatīvas ietvaros. Profesors pieminēja, ka ir nepieciešams uzlabot informācijas platformu par "Zīda ceļa" ārējām investīcijām un mazināt informācijas asimetriju, t.i., lai ieinteresētās puses saņemtu vienlīdz pilnīgu informāciju. Diskusija veicināja interesi par zinātnisko sadarbību ar Ķīnu un kopīgajiem projektiem, savukārt ĶSZA pārstāvji pauda savu ieinteresētību uzsākt zinātnisku un akadēmisku sadarbību ar Baltijas valstīm un sevšķi Latviju.

Lai iepazīstinātu Ķīnas delegāciju ar inovatīvās ražošanas piemēriem Latvijā, LZA Ekonomikas institūts kopā ar LIAA organizēja "Madara Cosmetics" ražotnes apmeklējumu.   Abu akadēmiju Ekonomikas institūti apsprieda arī kopīgas sadarbības iespējas, tostarp Eiropas grantu programmas, un pārrunāja nākotnes projektu idejas ekonomikas un izglītības jomās. LZA Ekonomikas institūts uzaicināja ķīniešu kolēģus piedalīties III Ekonomikas Forumā, ko katru gadu rīko LZA Ekonomikas institūts un kas norisināsies š.g. 31. oktobrī-1. novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā.

Poļina Kolobova
Zinātniskā sekretāre
LZA Ekonomikas institūts
Tālr.: +371 20207092
E-pasts:

Powered by Elxis - Open Source CMS