LĪDZ 31. JŪLIJAM LZA IZSTĀŽU ZĀLĒ APSKATĀMA VITAS LĒNERTES DARBU IZSTĀDE

28-06-2019

18. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijas 2. stāva izstāžu zālē notika Vitas Lēnertes personālizstādes "12 ORIĢINĀLIESPIED­GRAFIKAS" atklāšana. Māksliniece-grafiķe, mākslas maģistre Vita Lēnerte ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Grafikas apakšnodaļas docente un māksliniece-datorgrafiķe izdevniecībā "Zvaigzne ABC".

Vita Lēnerte: "Izstādei esmu izraudzījusies 12 dažādos periodos tapušas lielformāta iespiedgrafikas. Darbu izvēlē atspoguļoti trīs atšķirīgi cikli. Tomēr kopējā estampu koncepcija ir cilvēks, savstarpējās attiecības un sajūtas. Katrā darbiem izmantotā iespiedformā - cinka platē - ir ķīmiski un mehāniski iestrādāts faktūru kopums. Katra cinka iespiedforma ir ar rokām izgriezta no lielākas cinka plates un faktūras, zīmējums tajās iekodināts, izmantojot slāpekļskābi, ieskrāpēts vai iegraudots.

Izstādei ir izvēlēts sešu darbu cikls, kas tapis tieši pirms 30 gadiem -  1989. gadā. Tie ir izteiksmīgi tuvplāni, kuros esmu risinājusi tēmas - cilvēks, sievietes trauslums, vīrieša spēks, valdonīgums - nosacītā ķermeņa siluetu valodā. Šajās kompozīcijās ļoti mērķtiecgi kārtu kārtām iestrādātas un sapludinātas liela daļa no dobspieduma tehnikām - oforta smalkās līnijas, mīkstās lakas samtainās fona faktūras, dziļkodinājumu asās vagas, sausās adatas dramatisms un mecotintas noslēpumainība. Papildus vēl auklas kā laikmeta liecības nospiedums. Otrs estampu cikls - krāsaini novilkumi uz netradicionāli melna papīra, tie simbolizē Visumu, izplatījumu, bezgalību un mūsu dažādās pasaules, kas to apdzīvo kā savdabīgi zvaigznāji. Trešais iespiedgrafiku cikls - "Dzīves svinēšana" - krāsaini daudzu nelielu iespiedformiņu novilkumi uz balta ofortpapīra. Šajās kompozīcijās dominē prieks, gaisma un rotaļīgums".

Vita Lēnerte 1991. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu un šajā pat gadā uzaicināta tajā strādāt. Pasniedz dobspieduma un augstspieduma tehnikas BA un MA programmās. 1992. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu. Savas profesionālās zināšanas un prasmes papildinājusi mākslas augstskolās Minhenē un Brēmenē (Vācijā), Ņujorkā un Sakramento (ASV). Savas mākslinieciski profesionālās pieredzes, pedagoģiskā darba pilnveidošanai un zinātniski pētnieciskajam darbam pasaules mākslas augstskolās konkursu rezultātā vairākkārtīgi saņemtas DAAD, Tempus, Rīgas Domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda stipendijas un finansējumi. Kopš 1995. gada strādā grāmatu mākslā un dizainā. No 2008. gada māksliniece-datorgrafiķe izdevniecībā "Zvaigzne ABC". V. Lēnertes grafikas darbu vadlīnija ir melnā un baltā simultānspēle, vijīgu līniju un piesātinātu faktūru laukumu saspēle, bet grāmatu mākslā dominē līdzsvarota struktūra un izsmalcināts dizains.

Ilze Stengrevica,
LZA sabiedrisko attiecību speciāliste


Māksliniece Vita Lēnerte un LZA prezidents Ojārs Spārītis izstādes atklāšanā Foto J. Brencis

Powered by Elxis - Open Source CMS