LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS EKONOMIKAS INSTITŪTS DIBINA SADARBĪBU AR ĶĪNAS SOCIĀLO ZINĀTŅU AKADĒMIJAS EKONOMIKAS INSTITŪTU

28-06-2019

Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūts parakstīja sadarbības memorandu ar Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtu ar mērķi veicināt savstarpēju sapratni un labumu, un draudzīgu sadarbību. Delegāciju no Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta pārstāvēja profesors Pei Changhong, Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas Ekonomikas Institūta bijušais direktors, profesors Liu Xiahui, Journal of Economic Research galvenais redaktors, Dr. Xie Qian, Journal of Economic Research galvenā redaktora vietnieks, un Dr. Chen Xiaoliang, Ekonomikas institūta docents. Tā bija pirmā Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas pētnieku vizīte kopš 2016. gada, kad tika parakstīts sadarbības memorands starp abām Zinātņu akadēmijām.

Lai iepazīstinātu plašāku auditoriju ar zinātnes ieguldījumu Ķīnas ekonomiskajā izaugsmē un definētu Latvijas un Ķīnas sadarbības iespējas pētniecības un investīciju jomā, LZA Ekonomikas institūts rīkoja apaļā galda diskusiju "Ķīnas un Latvijas sadarbība pētniecības un investīciju jomā". Tā sapulcināja gan uzņēmējus, gan zinātniekus un augstskolu pasniedzējus, gan valsts iestāžu pārstāvjus un žurnālistus no radio un preses.

Diskusijas laikā tika aplūkotas tādas tēmas kā Ķīnas straujā ekonomiskā izaugsme, Latvijas investīciju vide un tās pievilcība investoriem, Ķīnas realizēto projektu Latvijā veiksmīgi piemēri, esošā zinātniskā un akadēmiskā sadarbība ar Ķīnu. Prof. Pei Changhong prezentēja Ķīnas ārvalstu investīciju plūsmu un Ķīnas investīcijas valstīs "Zīda ceļa" (One Belt One Road) iniciatīvas
ietvaros. Profesors pieminēja, ka ir nepieciešams uzlabot informācijas platformu par Zīda ceļa ārējām investīcijām un samazināt informācijas asimetriju, t.i., lai visas ieinteresētas puses saņemtu pietiekamu informāciju. Diskusija veicināja interesi par zinātnisko sadarbību ar Ķīnu un kopīgajiem projektiem, savukārt Ķīnas akadēmijas pārstāvji pauda savu ieinteresētību uzsākt zinātnisku un akadēmisku sadarbību ar Baltijas valstīm un konkrēti Latviju.

Ķīnas delegācijas vizītes ietvaros LZA Ekonomikas institūts kopā ar LIAA organizēja arī "Madara Cosmetics" ražotnes apmeklējumu, lai iepazīstinātu Ķīnas pētniekus ar Latvijas inovatīvo ražošanu.

Abu akadēmiju Ekonomikas institūti apsprieda kopīgas sadarbības iespējas, tostarp arī Eiropas grantu programmas, un runāja par nākotnes projektu idejām ekonomikas un izglītības jomās. LZA Ekonomikas institūts uzaicināja ķīniešu kolēģus apmeklēt un uzstāties III Ekonomikas Forumā, ko tradicionāli rīko Ekonomikas institūts un kas norisināsies 31. oktobrī - 1. novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā.

Poļina Kolobova,
LZA Ekonomikas institūta zinātniskā sekretāre


Diskusijas dalībnieki LZA Senāta zālē Foto J. Brencis

Powered by Elxis - Open Source CMS