MAIJA DAMBROVA - VALTERA CAPA BALVAS LAUREĀTE

28-06-2019

Šogad jau astoto reizi tiks pasniegta Valtera Capa balva, kuras laureāte ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle, profesore Dr.pharm. Maija Dambrova, Latvijas Organiskās sintēzes  institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja.

M. Dambrova ir viena no izcilākajām vidējās paaudzes izgudrotājām Baltijas valstīs. Organiskās sintēzes institūtā viņa pievērš izgudrotāja darbībai arī jaunos zinātniekus, pilnveidojot viņu specifiskās iemaņas un prasmes. Profesores Dambrovas grupa izstrādā jaunus terapeitiskos mērķus un konceptuālas pieejas metabolisma problēmu risināšanā.

Maija Dambrova ir izstrādājusi jaunas farmakoloģiskas metodes in vitro un in vivo potenciālo medicīnas preparātu darbības noskaidrošanā. Izgudrotas jaunas perspektīvas vielas, kas palīdz organismam cīnīties ar sirds asinsvadu slimībām un iedarbojas uz centrālās nervu sistēmas receptoriem. WIPO (World International Property Organization) datu bāzē atrodami vairāki desmiti reģistrētu izgudrojumu, kuru autore vai līdzautore kopā ar Eiropas un Amerikas valstu kolēģiem ir Maija Dambrova. Izgudrojumi attiecas uz dažādām medicīnas ķīmijas jomām - gan uz jaunu zāļu vielu radīšanu, gan arī uz to darbības mehānismu noskaidrošanu. Dažās organisko savienojumu klasēs ir atrastas vielas, kas jau uzrādījušas daudzsološas īpašības vairākās medicīnas jomās, tai skaitā kardiovaskulāro un centrālās nervu sistēmas slimību ārstēšanā. Atrasti jauni terapeitiskie zāļu mērķi un izstrādāti jauni ligandi to saistīšanai.

Valtera Capa balva iedibināta 2004. gada septembrī, un to kopš 2005. gada reizi divos gados piešķir Latvijas Zinātņu akadēmija kopīgi ar Latvijas Republikas Patentu valdi un firmu "Minox GmbH". Rīgā baltvācu ģimenē dzimušais Valters Caps (Walter Zapp, 1905-2003) bija izcils izgudrotājs, fototehnikas konstruktors, kurš ar savu pasaulslaveno fotoaparātu VEF-Minox veicinājis Latvijas vārda atpazīstamību pasaulē. Valtera Capa balva tiek piešķirta izgudrotājam, kas ar savu veikumu ir pazīstams ārpus Latvijas robežām. Balvas laureāti: Benjamiņš Joffe, Roberts Kalniņš (2005), Juris Upatnieks (2007), Raimonds Skuruls (2009), Māris Ābele, Kazimirs Lapuška (2011), Jānis Spīgulis (2013), Ivars Kalviņš (2015), Edgars Sūna (2017). Valtera Capa balvas pasniegšanas ceremonija tradicionāli notiek 4. septembrī, izcilā izgudrotāja Valtera Capa dzimšanas dienā.

Powered by Elxis - Open Source CMS