Latvijā pirmo reizi notiks EUROfusion Ģenerālā asambleja

15-07-2019

Š.g. 17. un 18. jūlijā Rīgā norisināsies 26. EUROfusion Ģenerālā asambleja, uz kuru ieradīsies Eiropā vērienīgākā zinātniskā kopprojekta EUROfusion vadība un dalībnieki no 24 valstīm. Pasākumu organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu (LU CFI).

EUROfusion mērķis ir attīstīt kodolsintēzi kā dzīvotspējīgu enerģijas avotu līdz 2050. gadam, ražojot CO2 brīvu enerģiju lielos apjomos, tēlaini izsakoties - radīt Sauli uz Zemes. EUROfusion ir Eiropas Komisijas (EK) un kodolsintēzes kopienas veiksmīgas sadarbības piemērs, apvienojot konsorcijā visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kā arī Šveici un Ukrainu.

Ģenerālā asambleja (GA) ir EUROfusion galvenais lēmējorgāns, tās priekšsēdētājs ir Ambrodžio Fasoli (Ambrogio Fasoli), izpilddirektors - Prof. Tonijs Donē (Tony Donné), kurš viesojās Latvijā jau 2018. gada nogalē. GA pieņem lēmumus gan saistībā ar budžeta sadali, jaunu pētījumu nepieciešamību, esošo turpināšanu vai pārtraukšanu, programmas progresu, dalībnieku aktivitāti un rezultātiem. GA piedalās gan augstākās ar projektu saistītās EK amatpersonas, gan visu dalībvalstu pārstāvji. Tikšanās notiek 4 reizes gadā, nodrošinot pēc iespējas ātrāku jaunu pētījumu uzsākšanu un neperspektīvo pētījumu pārtraukšanu, stratēģiju maiņu vai uzlabošanu, GA ievēl un apstiprina dalībnieku sastāvu, augstākās projekta amatpersonas un GA vadību.

Latvija kodolsintēzes pētniecības jomā ir vadošā trīs Baltijas valstu starpā. Latvijas zinātnieki LU CFI vadībā ir veiksmīgi piedalījusies kodolsintēzes problēmu risināšanā arī iepriekšējās Eiropas Atomenerģijas kopienas programmās EURATOM jau kopš 1999.gada. Šobrīd ES pētniecības un inovāciju atbalsta programmā "Apvārsnis 2020" Dr.habil.phys. Andra Šternberga koordinētā Latvijas "EUROfusion Laboratorija" apvieno zinātniekus no LU CFI, Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūta un Fizikas institūta.

EUROfusion programma balstās uz iepriekšējās programmas EURATOM principiem, atbalstot kolektīvu kodolsintēzes zinātnes un tehnoloģijas attīstību, padarot Eiropu par pasaules līderi šajā jomā. Saskaņā ar EK datu bāzē CORDIS pieejamo informāciju projekta EUROfusion kopējās izmaksas laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam ir plānotas 857 miljonu euro apmērā, no kurām 55% veido EK finansējums un atlikušo daļu sastāda konsorcijā iesaistīto valstu līdzfinansējums.

Plašāk par EUROfusion

Papildu informācija:

Inta Pēdiņa
IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vecākā eksperte komunikācijas jautājumos
Tālr. 67047713
E-pasts.

Dr. phys. Līga Grīnberga
LU CFI zinātniskā sekretāre
Tālr. 26415673
E-pasts.

Powered by Elxis - Open Source CMS