IN MEMORIAM. Georgs Jankovskis (19.04.1921. – 24.09.2019.)

25-09-2019

2019. gada 24. septembrī savā deviņdesmit astotajā mūža gadā Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors, habilitētais medicīnas zinātņu doktors, profesors  Georgs Jankovskis ir devies mūžības ceļos.

Līdz sava bagātā mūža izskaņai Georgs Jankovskis bija Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūta vadošais pētnieks. Jau kopš 20. gadsimta piecdesmitajiem gadiem viņa ievērojamākie pētījumi ir veikti patoloģiskajā fizioloģijā un ar to saistītās medicīnas nozarēs. Georgs Jankovskis ir atklājis kaulu sensoro sistēmu, noskaidrojis tās uzbūvi un līdzdalību organisma funkciju regulācijā, tādējādi sasniedzot virkni pasaules mēroga atklājumu.

Profesors Georgs Jankovskis ir izveidojis zinātnisku bāzi jaunai fizioloģiskai dažādu slimību diagnostikas, profilakses un ārstēšanas metodei - osteorefleksoterapijai, kas ir patentēta Eiropas patentu sistēmā. Šī metode tiek izmantota un attīstīta gan bijušās PSRS medicīnas fizioloģijas zinātnes un prakses telpā, gan joprojām plaši lietota ne tikai Latvijā, bet ir tikusi pārņemta arī ASV, Turcijas, Izraēlas un daudzu citu valstu terapeitiskajā praksē.    

Var uzskatīt, ka profesors Georgs Jankovskis ir ne tikai klasiskās osteorefleksoterapijas pamatlicējs, bet arī reģeneratīvās medicīnas aizsācējs Latvijā un viens no pirmajiem šīs jomas pētniekiem pasaulē. Apzinoties profesora medicīnisko atklājumu globālo nozīmi 2016. gadā Latvijas Zinātņu akadēmija nominēja Dr.habil.med. Georgu Jankovski Nobela prēmijai.

Viņa dziedinošās terapijas augļus ir baudījuši gan izcili sportisti un mākslinieki, gan politiķi un diplomāti, gan tūkstošiem visdažādāko pacientu visā Latvijā. Profesora Georga Jankovska sportisko aizrautību, muzikālās dotības, plašās zināšanas un nesavtīgai draudzībai atvērto sirdi pieminēsim un atcerēsimies mēs visi. Gaišu Jums ceļu uz tālām un vēl neatklātām zvaigznēm!

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis

Powered by Elxis - Open Source CMS