IN MEMORIAM

26-09-2019

Georgs Jankovskis
(19.04.1921.-24.09.2019.)

2019. gada 24. septembrī, savā 98 mūža gadā Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda doktors, habilitētais medicīnas zinātņu doktors, profesors Georgs Jankovskis ir devies mūžības ceļos.

Līdz sava bagātā mūža izskaņai G. Jankovskis bija Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūta vadošais pētnieks. Jau kopš 20. gadsimta 50. gadiem viņa ievērojamākie pētījumi ir veikti patoloģiskajā fizioloģijā un ar to saistītās medicīnas nozarēs. G. Jankovskis ir atklājis kaulu sensoro sistēmu, noskaidrojis tās uzbūvi un līdzdalību organisma funkciju regulācijā, tādējādi sasniedzot virkni pasaules mēroga atklājumu.

Profesors G. Jankovskis ir izveidojis zinātnisku bāzi jaunai fizioloģiskai dažādu slimību diagnostikas, profilakses un ārstēšanas metodei - osteorefleksoterapijai, kas ir patentēta Eiropas patentu sistēmā. Šī metode tiek izmantota un attīstīta gan bijušās PSRS medicīnas fizioloģijas zinātnes un prakses telpā, gan joprojām plaši lietota ne tikai Latvijā, bet ir tikusi pārņemta arī ASV, Turcijas, Izraēlas un daudzu citu valstu terapeitiskajā praksē.    

Var uzskatīt, ka profesors G. Jankovskis ir ne tikai klasiskās osteorefleksoterapijas pamatlicējs, bet arī reģeneratīvās medicīnas aizsācējs Latvijā, un viens no pirmajiem šīs jomas pētniekiem pasaulē. Apzinoties profesora medicīnisko atklājumu globālo nozīmi, 2016. gadā Latvijas Zinātņu akadēmija nominēja Dr.habil.med. G. Jankovski Nobela prēmijai.

Viņa dziedinošās terapijas augļus ir baudījuši gan izcili sportisti un mākslinieki, gan politiķi un diplomāti, gan tūkstošiem visdažādāko pacientu visā Latvijā. Profesora G. Jankovska sportisko aizrautību, muzikālās dotības, plašās zināšanas un nesavtīgai draudzībai atvērto sirdi pieminēsim un atcerēsimies mēs visi. Gaišu Jums ceļu uz tālām un vēl neatklātām zvaigznēm.  

Ojārs Spārītis, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents

Powered by Elxis - Open Source CMS