Zemgales izgudrojumu izstāde

26-09-2019

7. septembrī Jelgavā notika vienīgā šogad Latvijā rīkotā Izgudrojumu un inovāciju izstāde "Minox Zemgale 2019". Pasākuma galvenā organizatore ir Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone. Šī ir divpadsmitā Izgudrojumu izstāde, kuru šajā gadsimtā iedibināja Latvijas Izgudrotāju biedrība (v. pr. A. Eglājs) kopā ar biedrību "CONNECT Latvija" (v. pr. A. Paalzow*), vēlāk izstādes rīkošanu atbalstīja Latvijas Zinātņu akadēmija un tā viceprezidents Andrejs Krasņikovs.

Šogad, ap sešdesmit zinātnieki, izgudrotāji, novatori, uzņēmēji un skolēni trīsdesmit ekspozīcijās demonstrēja savus izgudrojumus. Latvijas Lauksaimniecības universitātei bija 7 ekspozīcijas, Rīgas Stradiņa universitātei - 2, Latvijas Universitātei - 2, Rīgas Tehniskai universitātei - 1, Latvijas Valsts Koksnes Ķīmijas institūtam - 1, Latvijas izgudrotāju biedrībai - 1, bija skatāmi arī uzņēmēju, individuālo izgudrotāju un skolēnu zinātniski pētnieciskie darbi.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte prezentēja "Intelektuālās tehnoloģijas patērētāju aizsardzībai" (G. Moskvins), "Auto plūsmas automātisko detektētāju auto skaitīšanai un trajektoriju vērošanai" (V. Komašilovs), "Latvijas Brūno govju embriju transplantāciju" (M. Mangale u.c.), "Universālo galda kalendāru" (E. Kalderauska)  un inovatīvu pārtiku (I. Līdums; L. Tomsone; D. Kunkulberga).

Latvijas Universitāte no Rīgas pie Zemgales izgudrotājiem atveda "Ceļu un laukumu virsmu elastīgu bruģa segumu un veidošanas procesu" (R. Vaitkus u.c.), ka arī "Modernu, harmonisku, drošu pilsētas un satiksmes vidi" (J. Alksnis u.c.), Rīgas Stradiņa universitāte - "Nerva lokalizācijas noteikšanas operācijas laikā paņēmienu" (J. Dumpis u.c.), Rīgas Tehniskā universitāte - "Polietilēna kompozīti ar kaņepju komponentēm" (Z. Zelča), Latvijas Valsts Koksnes Ķīmijas institūts - "Lignocelulozes pildvielas iegūšanas paņēmienu koksnes-polimēru kompozītmateriālam" (G. Šuļga u.c.), Latvijas Izgudrotāju biedrība - "Mājdzīvnieku guļvietu no filca" (S. Zakke), Vides aizsardzības klubs - "Vēja rotoru" (J. Putriņš). Cik izgudrojumi bija pārstāvēti izstādē -  nemaz īsti nevar saskaitīt!

Īpaši gribētos atzīmēt eksponējamu CNC frēzi, kuru izgudroja Valmieras mehatroniķi N. Plētiens un A. Pīkāns. Par četriem tūkstošiem eiro viņi var pārdot to, ko vācieši tirgo par 50 000 eiro. Savu izstrādni tehnikuma audzēkņi pagājušajā gadā aprobēja arī izstādes "Enerģija un vide" Rīgas izgudrotāju biedrības stendā un 7. Starptautiskajā izgudrojumu un inovāciju izstādē. Savulaik arī Zemgales vidusskola varēja lepoties ar saviem novatoriem, jo skolēni patstāvīgi konstruēja mazgabarītu lauksaimniecības tehniku un viņi pat bija apvienojušies izgudrotāju un racionalizatoru** biedrībā. Interesanti, ka LLU Tehniskas fakultātes Piena mašīnu zinātniskā laboratorija šīs skolas pedagogu uzaicināja strādāt uzreiz par vecāko zinātnisko līdzstrādnieku un lika viņam izgudrot simts jauninājumus, no kuriem atlasīt desmit labākos izgudrojumus, no kuriem savukārt vienu izgudrojumu palaist ražošanā. Jauninājumus bija jāprezentē divreiz mēnesī.

Izgudrotājdarbība atdzimst Zemgalē, tai jāatdzimst valsts mērogā!


*  LZA Ārzemju loceklis

** racionalizatorus tagad sauc par novatoriem.

Ivans Griņevičs

Powered by Elxis - Open Source CMS