IZVEIDOTA DEVIŅU AUSTRUMEIROPAS VALSTU PĒTNIECĪBAS ORGANIZĀCIJU APVIENĪBA

10-10-2019

Šī gada 4. oktobrī desmit dibinātājinstitūcijas parakstīja Memorandu par apvienības "Alliance for Life" izveidošanu. Alianse apvieno Austrumu un Centrāleiropas progresīvākās pētniecības organizācijas. "Alliance for Life" misija ir veicināt zinātnisko izcilību Eiropā un palielināt zinātnes ieguldījumu sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanai. Šī iniciatīva sākās pirms diviem gadiem kā programmas "Apvārsnis 2020" finansēts projekts un tagad ir vainagojusies ar Memoranda parakstīšanu, izveidojot pastāvīgu starptautisku starpinstitucionālu organizāciju, apliecinot partneru apņemšanos turpināt sadarbību visa reģiona attīstības vārdā.

Alianses izveidošana atspoguļo Eiropas Savienības politikas tendenci pievērst īpašu uzmanību Austrumu un Centrāleiropas zinātniskās sabiedrības vajadzībām. Alianses viedoklis jau ir sadzirdēts jaunās programmas Horizon Europe veidošanas procesā un ir skaidrs, ka tā nozīme tikai pieaugs.

Alianses ietvaros dalībvalstis arī turpmāk dalīsies ar labās prakses piemēriem katrā institūcijā, jo uzskata, ka zinātnisko sniegumu var ievērojami uzlabot, pilnveidojot pētniecības institūciju pārvaldības sistēmu un korporatīvo kultūru.

"Alliance for Life" tika izveidota ar skaidru uzdevumu izlīdzināt atšķirības Rietumu un Austrumeiropas pētniecības institūciju starpā. Līdzšinējā divu gadu darbība ir ļāvusi partneriem pārliecināties par izvēlētā kursa pareizību un pieņemt lēmumu par pastāvīgas organizācijas izveidošanu.

"Alliance for Life" dibinātājorganizācija no Latvijas ir Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI); no Čehijas - Masarika Universitātes Centrāleiropas tehnoloģiju institūts un Starptautiskais klīnisko pētījumu centrs Brno; no Slovākijas - Slovākijas Zinātņu akadēmijas Biomedicīnas pētījumu centrs; no Polijas - Lodzas Medicīnas universitāte; no Horvātijas - Zagrebas Universitātes Medicīnas fakultāte; no Igaunijas - Tartu Universitāte; no Lietuvas - Viļņas Universitāte; no Slovēnijas - Ļubļanas Universitāte; no Ungārijas - Zemmelveisa Universitāte.

Avots - OSI

Powered by Elxis - Open Source CMS