Aicinām uz Jāņa Brenča fotoizstādi "Akadēmija"

4-03-2020

Visu 2020. gada martu Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu zālē varēs iepazīties ar Jāņa Brenča fotoizstādi "Akadēmija". Izstādē "Akadēmija" skatāmie darbi ir cieši ir saistīti ar Latvijas Zinātņu akadēmiju.  Darbos ir skatāma gan pati Latvijas Zinātņu akadēmijas ēka, gan arī darbi, kas tapuši, fotografējot no akadēmijas torņa, kā arī fotogrāfijas, kuru tematika autoram ir radusies akadēmijas telpās. Liela daļa darbu ir fotografēti naktī vai laikapstākļos, kas fotografēšanai nav piemēroti.

Jānis Brencis dzimis 1956. gadā latviešu ģimenē Rankā, Gulbenes rajonā. Skolojies Rankas pamatskolā, Smiltenes vidusskolā un Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē, ko 1979. gadā absolvē kā fiziķis - pedagogs. Jau studiju gados fotografēšana līdzās dalībai "Rīgas pantomīmā" ir Jāņa mīļākais vaļasprieks un vēlāk tas pamazām pāraug par viņa pamatnodarbošanos.

Līdz 1987. gadam Jānis strādā par fizikas skolotāju un fotopulciņa vadītāju Ādažu pamatskolā un Mālpils vidusskolā, kādu laiku vada fotopulciņu arī Rīgas rajona Jauno tehniķu stacijā Siguldā. Cik bērnu kopā ar Jāni ir apguvuši prasmi paraudzīties uz šo pasauli caur fotoobjektīvu, laikam jau nav īsti saskaitīts.

Par mālpilieti Jānis kļūst 1983. gadā un drīz top arī pirmā fotoizstāde Sidgundas kultūras namā. No 1987. - 2000. gadam viņš ir fotogrāfs Mālpils Meliorācijas un zemkopības muzejā un daudz uzmanības veltīja arī novadpētniecības jautājumiem. Šajā laikā top kopdarbs "Vecie mālpilieši" - portretu galerija un atmiņu pieraksti, kā arī izstāde „Atmiņas par nākotni", kurā bija redzamas daudzas Mālpils vietas pirms okupācijas un mūsdienās.

Jāņa Brenča fotoizstādes varēja skatīt arī Farmācijas muzejā Rīgā (2000.g.), Juridiskajā koledžā (2006.g.), Sidgundā (2006.g.) un Latvijas Aizsardzības akadēmijā.

Jāņa Brenča fotoarhīvā var atrast milzīgu portretu galeriju, neskaitāmas Latvijas un citu valstu ainavas, Atmodas laika un citu notikumu dokumentējumus un vēl daudz, daudz citu ainu.

Jānis Brencis sadarbojas ar žurnāliem "Enerģija un pasaule", "Doctus", viņa fotogrāfijas ir atrodamas arī daudzos citos preses izdevumos.

Powered by Elxis - Open Source CMS