IN MEMORIAM Aldonis Vēriņš (06.01.1929. – 06.03.2020.)

8-03-2020

Š.g. 6. martā mūžībā devies puķkopis un selekcionārs, valsts emeritētais zinātnieks, ilggadējs žurnāla "Dārzs un Drava" galvenais redaktors, grāmatu un publikāciju autors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors Aldonis Vēriņš.

Vēriņš dzimis 1929. gada 6. janvārī Valkas novada Zvārtavas pagastā. Viņš ar izcilību beidzis Latvijas Valsts universitātes Bioloģijas fakultāti 1954. gadā. Pēdējos septiņdesmit sava mūža gadus Vēriņš veltījis puķkopībai un selekcijas darbam. Viņš izveidojis vairāk nekā 400 gladiolu šķirņu, no kurām viena - Dave's Memory - ir vienīgā no Ziemeļeiropas un Austrumeiropas, kas ierakstīta Pasaules gladiolu Goda zālē Ņujorkā. Piecas A.Vēriņa selekcionētās peoniju šķirnes iekļautas Nacionālā Botāniskā dārza izveidotajā Slavas zālē.

Pēc piecdesmit gladiolu un divdesmit lielziedu īrisu selekcionēšanai veltītajiem gadiem Aldonis Vēriņš pievērsās peonijām, kuras pats dēvēja par savu kroņa kultūru, kuru gan kolekcionēja, popularizēja, gan selekcionēja. Aldoņa Vēriņa monogrāfiju „Latvietis un viņa peonijas" (2014, LU Akadēmiskais apgāds), Latvijas Zinātņu akadēmija 2014. gadā nosauca par vienu no nozīmīgājamiem zinātnes sasniegumiem, uzsverot, ka apjomīgajā 460 lappušu biezajā enciklopēdiskajā monogrāfijā atrodamas visaptverošākās ziņas par izcilākajiem pasaules peoniju audzētājiem un selekcionāriem un viņu sasniegumiem gan agrotehnikas izstrādē, gan arī jaunu, modernu šķirņu izveidē, tai skaitā aprakstīta arī paša grāmatas autora Aldoņa Vēriņa 40 gados krātā pieredze, kā arī doti pasaules labāko 1227 peoniju šķirņu apraksti. „... ja atrodas puķkopji, kuri kādai puķu kultūrai velta visus spēkus - izveido un iesaka jaunas šķirnes, izpēta un iesaka labākos audzēšanas paņēmienus, izvērš plašu propagandu medijos - , arī citi to iemīļo. Tā tika iemīļotas gladiolas, tulpes, īrisi, lilijas, narcises un dālijas. Taču peonijas joprojām bija pabērna lomā - 20.gs. beigās neviens Latvijas puķkopis tās nebija atzinis par savu galveno un skaistāko puķu kultūru," grāmatas ievadā atzina selekcionārs. Aldoņa Vēriņa grāmata „Latvietis un viņa peonijas" ir tikai viena no viņa sarakstītajām grāmatām, blakus vairāk nekā 1000 zinātniskajām publikācijām un rakstiem.

Vēriņš saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp 1999. gadā Triju Zvaigžņu ordeņa 1. pakāpes Goda zīmi par mūža ieguldījumu Latvijas puķkopības attīstībā, bet 2008. gadā - Latvijas Republikas IV šķiras Atzinības krustu. Latvijas Zinātņu Akadēmija 2001. gadā piešķīrusi goda doktora grādu, savukārt Valsts emeritēto zinātnieku padome 2005. gada 25. maijā ievēleējusi par valsts emeritēto zinātnieku.

Latvijas Zinātņu akadēmija izsaka visdziļāko līdzjūtību A. Vēriņa tuviniekiem, draugiem un kolēģiem!

Atvadīšanās no Aldoņa Vēriņa notiks ceturtdien, 12. martā, plkst.13.00 Rīgā, Krematorijas Lielajā zālē.

Aldonis Vēriņš CV (pdf.)

Powered by Elxis - Open Source CMS