Marina Makrecka-Kūka – divkārtēja L'ORÉAL Baltic stipendijas “Sievietēm Zinātnē” laureāte

31-03-2020

Marina Makrecka-Kūka līdz šim ir vienīgā zinātniece, kurai L'ORÉAL Baltic stipendija "Sievietēm Zinātnē" tikusi piešķirta divas reizes. 2014. gadā Rīgas Stradiņa universitātes doktorantei Marinai stipendija pavēra iespēju Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijā veikt pētījumu, kā iespējams novērst taukskābju kaitīgo pārpalikumu uzkrāšanos sirds šūnās un palīdzēt sirdij saglabāt veselību. Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadošā pētniece (kopš 2017. gada) Marina Makrecka-Kūka kļuva par stipendijas laureāti otro reizi 2019. gadā, kad prezentēja pētījumu saistībā ar acilkarnitīniem, mitohondriju veselību un imūnmetabolismu, kas ir svarīgi veselīgai novecošanai.

Dr.pharm. Marinas Makreckas-Kūkas zinātniskā darba rezultāti, publikācijas, dalība konferencēs, zinātniskās darbības popularizācija, sniedzot intervijas plašsaziņas līdzekļos un komunicējot par zinātnes tēmām jauniešu auditorijās, ir pārliecinošs pierādījums tam, ka L'ORÉAL Baltic stipendijas "Sievietēm Zinātnē" mērķis - vairot sieviešu zinātnieču skaitu, atbalstot viņu profesionālo attīstību tā, lai viņu ieguldījums pētniecībā būtu nozīmīgs pienesums gan zinātnei, gan sabiedrībai, tiek īstenots pilnā mērā.  

Research project report. Dr.pharm. Marina Makrecka-Kūka. Acylcarnitines, mitochondrial fitness & immunometabolism: novel target for healthy aging (pdf.)

Informācija

2019. gada 11. jūnijā Latvijas Universitātes Lielajā Aulā norisinājās 15. L`ORÉAL Baltic stipendijas "Sievietēm Zinātnē" pasniegšanas ceremonija. Kopš 2005. gada, kad L'ORÉAL Baltic programma tika ieviesta Latvijā, līdz 2019. gadam ieskaitot, atzinību par savu ieguldījumu zinātnes jomā ir saņēmušas 45 zinātnieces no Latvijas, bet kopš 2016. gada, kad programma tika paplašināta visā Baltijas reģionā, par darbu zinātnes jomā tikušas apbalvotas četras zinātnieces no Lietuvas un četras no Igaunijas. L`ORÉAL Baltic programma "Sievietēm Zinātnē" tiek īstenota sadarbībā ar trīs Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Programmas goda patronese ir Vaira Vīķe-Freiberga. 2020. gada L'ORÉAL Baltic stipendijas "Sievietēm zinātnē" konkurss jau ir noslēdzies, un šobrīd katrā Baltijas valstī strādā nacionālā žūrijā, lai izvērtētu savas valsts pieteikumus. Šogad septiņas Baltijas valstu zinātnieces katra saņems 6 000 eiro balvu par savu ieguldījumu zinātnē. Papildus viena dalībniece no katras valsts tiks nominēta prestižajai, starptautiski atzītajai "L'ORÉAL-UNESCO For Women in Science International Rising Talents" programmai. 2020. gada 16. L'ORÉAL Baltic stipendijas "Sievietēm Zinātnē" pasniegšanas ceremonijas laiks un vieta tiks izziņota atsevišķi.

Powered by Elxis - Open Source CMS