Latvijas zinātnieki iesaistās globālās Covid-19 pandēmijas apkarošanā

2-04-2020

"Mūsu mērķis ir atbalstīt vienotas zināšanas un attiecīgi arī palīdzību lēmumu pieņemšanā par Covid-19, lai katram mediķim nevajadzētu pašam meklēt informāciju un tikt galā ar neskaidrībām," saka ARIADNA Zinātnisko padomnieku valdes vadītājs, akadēmiķis prof. Ivars Kalviņš.

"Svarīgi ir ne tikai atrast vakcīnu vai zāles, bet pēc iespējas vairāk izprast pašu vīrusu, lai izmantotu vīrusa atstātās pēdas, secības, kā viņš mainās, epidemioloģijai, lai varētu pieņemt būtiskus lēmumus, kad ir īstais brīdis ierobežot vēl vairāk kādus pasākumus, vai tieši otrādi, kad ir jāpārtrauc. To visu var pastāstīt paša vīrusa pētniecība," atzīst Latvijas Biomedicīnas un studiju centra direktors, Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes profesors, LZA īstenais loceklis Jānis Kloviņš.

"Mans viedoklis ir tāds, ka šis ir neiedomājami optimistisks termiņš. Gads tas ir ļoti maz. Normāli vakcīnas izstrādei vajadzētu rēķināties ar desmit gadiem, ja runājam par cilvēku vakcīnu. Gads ir superoptimistisks termiņš pie nosacījuma, ka viss tiek nenormāli sasteigts bez adekvātām klīniskajām pārbaudēm," norāda Latvijas Biomedicīnas un studija centra vadošais pētnieks un Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes asociētais profesors, LZA īstenais loceklis Kaspars Tārs.

Par to, ko Latvijas vadošie zinātnieki ir paveikuši, iesaistoties globālās Covid 19 pandēmijas apkarošanā un kādas ir viņu atziņas, vairāk lasiet un klausieties:

- LabsofLatvia portālā "Latvijas zinātnieki iesaistās globālas platformas izstrādē medicīnas profesionāļiem efektīvākai cīņai ar COVID-19" (31.03.2020.)

- LR1 raidījumā "Zināmais nezināmajā": "Latvijas zinātnieku iesaiste Covid-19 vakcīnas izstrādē un vīrusa pētniecībā" (02.04.2020.)

Powered by Elxis - Open Source CMS