Kurināmā elementu un ūdeņŗaža kopīgā tehnoloģiju ierosme

13-03-2009

KTI mērķis ir koordinēt Eiropas pētniecību, izveidojot sistēmu, kas veicinātu lielus uzņēmumus un mazus un vidējus uzņēmumus visā ES sadarboties ar citām ieinteresētajām personām kurināmā elementu un ūdeņraža nozarē.

Galvenajos ierosmes mērķos ietilpst:

sekmēt kurināmā elementu un ūdeņraža tehnoloģijām iekļūšanu tirgū, tādējādi ļaujot komerciālā tirgus spēkiem izmantot būtiskus sabiedriskos sasniegumus;

izvirzīt Eiropu kurināmā elementu un ūdeņraža tehnoloģiju vadībā pasaules līmenī;

panākt kritisko pētniecības centienu masu, lai rūpniecībai, valsts un privātiem investoriem, lēmumu pieņēmējiem un citām ieinteresētajām personām radītu pārliecību uzsākt ilgtermiņa programmu;

turpināt piesaistīt rūpniecības, valsts un reģionālas investīcijas pētniecībā un tehnoloģiju izstrādē.

Tehnoloģiju ierosmes pamatā ir darbības programma, kuras mērķis ir nākamo sešu gadu laikā paātrināt kurināmā elementu un ūdeņraža tehnoloģiju izstrādi Eiropā, tā, lai tos varētu ieviest tirgū laikposmā no 2010. līdz 2020. gadam. ES plāno ieguldīt EUR 470 miljonus un paredzams līdzvērtīgs privātā sektora ieguldījums.

Ņemot vērā klimata pārmaiņas un to, ka ievērojami jāsamazina kopējais siltumnīcefekta gāzu un piesārņotāju daudzums, kurināmā elementiem un ūdeņradim ir iespēja kļūt par reālu alternatīvu tradicionāliem enerģijas avotiem. Kurināmā elementu un ūdeņraža tehnoloģijas vēl nav brīvi pieejamas tirgū, tādēļ ir jāturpina pētniecība un tehnoloģiju izstrāde, lai tos varētu sāk lietot.

Sīkāka informācija interneta mājas lapā; www.hfpeurope.org/hfp/jti

Tehnoloģiju ierosmes kopuzņēmuma Valstu pārstāvju darba grupā novērotāja statusā Latviju pārstāv:

Dr. Līga Grīnberga

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētniece
Tālrunis: 67262145

Pēdējā atjaunošana 13-03-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS