ACHMA 2009 rada optimismu un mērķēta uz nākotni

12-06-2009

No 11. līdz 15 maijam Frankfurtē pie Mainas notika grandiozs pasaules mēroga pasākums – ACHEMA 2009 (29.Starptautiskā izstāde–kongress “Ķīmiskā Inženierija, vides aizsardzība un biotehnoloģija), kuru apmeklēja vairāk nekā 173000 vizitoru no visas pasaules. 134000 m2 lielā izstāžu kompleksā 3767 pasaulē pazīstamas firmas un kompanijas demonstrēja ķīmiskās inženierijas, biotehnoloģijas, vides aizsardzības, farmācijas, medicīnas un pārtikas tehnoloģijas un blakus nozaru inovācijas produktus un jaunākās tehnoloģijas. Visvairāk eksponātu iesniedza Vācija, Itālija un Apvienotā Karaliste, kam seko Šveice, ASV un Francija. Izstādē visplašāk tika prezentētas rūpnieciskās iekārtas, kuras ir piedāvāta pielietošanai biorafinēšanā un citās biotehnoloģijās, ūdens attīrīšanai. Tām sekoja laboratorijas un analītiskā aparatūra, ierīces termiskām un mehāniskām pārstrādēm utt.

ACHEMA kongresā, kura darbs norisa paralēli ar izstādi, tika nolasītas 900 lekcijas, no tām četras bija plenārsēdes referāti, kuros tika iesniegtas un apspriestas jaunās inovācijas idejas un rezultāti. ACHEMA kongresa galvenais leibmotivs bija enerģijas un izejvielu efektīva izmantošana. Starp tiem, inovācijas procesi un atjaunojamie resursi bija galvenās tēmas kas ietver sekojošas sekcijas: “Atjaunojamo materiālu un enerģijas avotu ķīmija un biotehnoloģija”, “Uz augiem bāzētie ekstrakti – produkti un procesi” un “Rūpnieciskā biotehnoloģija”. Mūsu lekcija atspoguļoja pētīšanas rezultātus, kas tika iegūti Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūtam sadarbībā ar Latvijas un ārzemju partneriem

6. IP WOOD–PRO un 7.IP WOOD–NET, kā arī EUREKA! 2622 projektu veikšanas ietvaros, un tika veltīta koksnes atkritumu un blakusproduktu modificēšanai un iegūto produktu izmantošanas iespējai lauksaimniecībā un mežsaimniecībā. Daudzas nolasītās zinātniskās lekcijas bija veltītas arī nanodaliņām un nanotehnoloģijām, jonu šķidrumiem un ūdens attīrīšanai.

ACHEMA izstādes–kongresa organizatori un dalībnieki bija ļoti apmierināti ar pasaules pasākuma iznākumu. DECHEMA izpilddirektors prof. Gerhard Kreysa, sacīja, ka ACHEMA dod cerību uz nākotni, kas nobīda ekonomisko krīzi uz pagātni. Nākamā ACHEMA notiks 2010.g. 1.jūnijā Pekinā, Ķīnā.

Autori izsaka savu pateicību par finansiālo atbalstu dalībai ACHEMA 2009 Eiropas Kopienas Septītajai pamatprogrammai (FP7/2007–2013), atbilstoši nolīgumam Nr. 203459.

Vadošā pētniece Dr.h. GALIJA ŠUĻGA
pētniece BRIGITA NEIBERTE, LV Koksnes ķīmijas institūts

Pēdējā atjaunošana 12-06-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS