Latvija kopā ar ēģiptoloģijas lielvalstīm Kairas muzejā (Ēģiptē)

3-07-2009

2009. gada 10. jūnijā Kairas muzejā gezni notika izstādes “Eiropa un Ēģipte: ilgstoša sadarbība arheoloģijā” svinīga atklāšana. No 11. jūnija līdz 30. jūlijam Ēģiptes kultūras ministrija, Ēģiptes Senlietu augstākā padome, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Ēģiptē, 16 Eiropas valstu vēstniecības un zinātniskie institūti piedāvā plašu izstādi par Eiropas ēģiptologu misiju īstenotajiem nozīmīgākajiem pētījumiem Ēģiptē pēdējo 200 gadu laikā.

Ar vēstniecības Kairā un vēstnieka Māra Selgas atbalstu Latvija šajā izstādē ir pārstāvēta ar Latvijas zinātniskās ekspedīcijas Ēģiptē veiktajiem iespaidīgajiem pētījumiem slavenajā pakāpju (Džosera) piramīdā Sakārā, kas ir vecākā akmens būve cilvēces vēsturē.

Jāatgādina, ka Latvijas zinātniskā ekspedīcija Ēģiptē strādāja kopš 2001. gada un kopš 2005 gada – tieši Sakārā. Ciešā sadarbībā ar Ēģiptes Senlietu augstāko padomi (Dr. Zahi Hawass) ekspedīcija detalizēti dokumentē materiālus par šo pirmo Ēģiptes piramīdu (būvēta 2660. g. p.m.ē, arhitekts Imhoteps), izmantojot vismodernākās tehnoloģijas un piemērojot tās arheoloģijai (trīsdimensiju skeneris, radiolokācija, fotogrammetrija, ģeogrāfiskās informācijas sistēma u.c.).

Zinātniskās misijas patrons ir Latvijas Republikas prezidents un to aktīvi atbalsta Latvijas Ārlietu ministrija. Misijas galvenais finansiālais atbalstītājs ir firma Re&Re.

Dr. arh. Bruno Deslandes,
Latvijas zinātniskās misijas Ēģiptē vadītājs

Powered by Elxis - Open Source CMS