Zinātņu akadēmijas LTF nodaļas dibināšanas konferencei – 20

3-07-2009

Ar Zinātņu akadēmijas vadības atbalstu 20.maijā ZA Augstceltnē notika Zinātņu akadēmijas LTF nodaļas dibināšanas atceres pasākums, ko atklāja LZA viceprezidents akad. T.Jundzis.

Ko gribējām ... Ievadvārdus teica ZA LTF nod. priekšsēd. (1989–1992) J.Trakšs (Neorganiskās ķīmijas institūta Neorganisko materiālu SKTB LTF grupa). Ieskatu ZA LTF nodaļas darbībā pēc nodaļas izdevumiem «ZA LTF informē un komentē» un «Doma» sniedza nodaļas atb. sekretāre (1989–) I.Pundure (Radioastrofizikas observatorijas LTF grupa).

Dibināšanas konferencē 1989.gada 20.maijā ZA LTF nodaļu pārstāvēja 41 LTF grupa/nodaļa ar 3204 LTF dalībniekiem. Konferencē tika pieņemti 13 dokumenti, starp kuriem sevišķi nozīmīgi bija Rezolūcija par Latvijas PSR suverenitātes deklarāciju un Rezolūcija jautājumā par pilsonību, kas radīja skaidrību pilsonības lietā un mainīja nostāju pret Latvijas PSR pilsonību, un jo īpaši Aicinājums LTF Domei un valdei, LTF nodaļām un grupām par Latvijas Republikas valstiskuma atjaunošanu, kurā ZA LTF nodaļa iestājās par zinātniski un juridiski korektu Latvijas suverenitātes sasniegšanas ceļa koncepciju, kas nebūtu balstīta uz vēsturiskas patiesības sagrozīšanu un starptautisko tiesību ignorēšanu. Šis Aicinājums par 11 dienām apsteidza līdzīga satura vēsturisko LTF Valdes 31.maija aicinājumu.

Konferencē pieņēma Nolikumu par Zinātņu akadēmijas LTF nodaļu un ievēlēja nodaļas valdi 12 locekļu sastāvā. Viņu vidū bija tādi ievērojami zinātnieki kā A.Buiķis, J.Freimanis, A.Kreituss, A.Lorencs u.c. (šogad piemiņas pasākumā no viņiem klāt nebija divu – mūžībā aizsauktā akad. J.Freimaņa un E.Repšes).

«ZA LTF informē un komentē» – 1989.gadā izdoti pieci numuri. Publicēti Latvijas Zinātneku savienības (LZS) valdes un ZA LTF nodaļas valdes kopīgi dokumentu projekti – LPSR ZA Kopsapulces 26.X dalībnieku AICINĀJUMS LPSR Augstākās Padomes Prezidijam pieņemt likumu par alternatīvo dienestu, ATKLĀTĀ VĒSTULE PSRS Augstākajai Padomei par izeju no pašreizējās ekonomiskās un sociālās krīzes Padomju Savienībā u.c. ZA LTF nodaļas pārstāvju sapulcē 1989.g. 29.nov. J.Freimanis informē par ZA Kopsapulces 23.XI sēdi, kurā ievēlēja ZA prezidentu, taču Latvijas Zinātņu akadēmija no “PSR” vaļā netika, jo pietrūka pāris balsu, tāpēc tiek ierosināts jautājumu par ZA nosaukumu apspriest institūtos un darba kolektīvu sapulču vai zinātnisko padomju sēžu protokolus iesniegt ZA Prezidija zin. sekretāram J.Kristapsonam.

Zinātņu akadēmijas LTF nodaļas izdevums «Doma» – 1990. gadā izdoti astoņi numuri (mašīnrakstā) ar informāciju no ZA LTF nodaļas pārstāvju sapulcēm, konferencēm un aktuālas diskusijas, piem., par PSKP Latvijas filiāli, kā iekustināt smagos pilsonības ratus, ar ko 4.maija Latvijā nodarbojas ZA iestāžu “specdaļas”, vai klājas tirgoties ar to, ko radījis Dievs, jeb kas var būt privātīpašumā u.tml.

Zinātņu akadēmijas LTF nodaļas izdevums «Doma» turpina iznākt datorrakstā un tik izdoti izdoti četri numuri – divi 1990. un divi 1991.gadā. 04.10.90. Nr.9 – LTF III kongresam (6.–7.X.1990) adresētie ZA LTF nodaļas dokumenti: koncepcija pilsonības jautājumā; rezolūcijas – agrārajā jautājumā, imigrācijas jautājumā, par Latvijas kolonizācijas sekām, par īpašumu; priekšlikumi LTF Programmas jaunajai redakcijai, kuras “Preambulā teikts, ka pārejas perioda iznākumam jābūt 1918.gadā nodibinātās Latvijas Republikas atjaunošanai de facto. Tādējādi pielikts punkts jebkurām spekulācijām par kaut kādas jaunas neatkarīgas valsts izveidošanu. [..] Rezolūcija pilsonības jautājumā visā pilnībā atbilst ZA LTF nodaļas izstrādātajai koncepcijai un ir tiešs tās rezultāts.” /I.Kiršbaums. Kā Tu raksturotu kongresu kopumā? – 24.10.90. Nr.10/

Pēdējā (13.11.91. Nr.12) numurā publicēti ZA LTF nodaļas 26.okt.1991. notikušās VI konferences astoņi dokumenti, tostarp ZA LTF nodaļas V konferences Rezolūcija par zinātnisko un citu speciālo izdevējdarbību brīvā tirgus apstākļos, kurā LR Augstākā Padome un LR Valdība cita starpā aicināta diferencēt nodokļu likmes atkarībā no tā, vai tās ir mācību grāmatas, zinātniskie un populārzinātniskie izdevumi vai iespiedprodukcija, kas saistīta ar tīro komercsfēru, kurai nav sakara ar nacionālo kultūru, izklaidējoša u.tml.

Ievaddaļu Ko gribējām... nobeidzot, pirms turpināt kā izdevies, atceres pasākuma dalībnieki ar klusuma brīdi godināja tos, kuri jau beiguši kalpot Latvijai un Latvijas zinātnei Šaisaulē.

... Un kā izdevās ... runāja ZA LTF nodaļas valdes (1989) locekļi: I.Kiršbaums – par krīzes perifēriju (Neorganiskās ķīmijas institūta EKTB “Antikors” LTF grupa), A.Kreituss (Koksnes ķīmijas institūta LTF nodaļa), A.Lauzis (izdevniecības “Zinātne” LTF grupa) un B.Pētersone (Filozofijas un tiesību institūta LTF grupa).

No trīs stundu gara dibināšanas konferences ieraksta J.Pēternieks (ZA Lietu pārvalde) bija samontējis 20 min video par konferences norisi ar D.Kuples (LTF Dome) uzrunu, E.Grēna, J.Lielpētera, J.Vaivada, B.Pētersones, E.Repšes un I.Kiršbauma dedzīgo runu fragmentiem.

Sekoja diskusija un Aicinājumu un Rezolūcijas apspriešana.

Pārskatot ZA LTF nodaļā pieņemto dokumentu nosaukumus, atrodams, ka vismaz trīsreiz esam iestājušies par ZA Augstceltnes saglabāšanu zinātnisko iestāžu un zinātnes koordinācijas darba vajadzībām. Tāpēc loģiski izriet AICINĀJUMS par ZA Augstceltnes torņa smaili (pielikumā, sagatavojuši A.Lauzis un I.Pundure, ZA LTF nodaļas izdevuma «Doma» redakcija).

ZA LTF nodaļas dibināšanas atceres pasākumam Dr.biol. G.Jakobsone (V/a “Nacionālais botāniskais dārzs”) bija sagatavojusi REZOLŪCIJU par finansiālu nodrošinājumu reto augu sugu saglabāšanai un izpētei (pielikumā), LZA goda loc. Dr.habil.sc.ing. V.Zēbergs (KDS ZA nodaļas priekšsēdētājs) – AICINĀJUMU aizsargāt latviešu valodu (par kāda Eiroparlamenta deputātu kandidāta jau priekšvēlēšanu aģitāciju pret Latvijas likumiem, kas minimāli aizsargā latviešu valodu), kas tika atzīts par rediģējamu.

Pārrunās piedalījās akad. J.Stradiņš, akad. A.Buiķis, akad. E.Grēns, A.Lorencs, Dz.Hirša, G.Jakobsone, M.Briedis (Latvijas Banka), B.Pētersone (Valsts kanceleja), V.Zēbergs u.c. Tās ieilga, divreiz pārsniedzot atvēlēto laiku.

I.P.


AICINĀJUMS
Latvijas Zinātņu akadēmijas vadībai
par ZA Augstceltnes torņa smaili

Latvijas Zinātņu akadēmijas Augstceltne jau vairāk nekā pusgadsimtu – kopš ēkas pabeigšanas brīža – ir bijusi zinātnisku iestāžu mājvieta. Zinātnei dramatisko pēcatmodas reformu laikā ZA Augstceltni izdevās nosargāt pret “poliklinizāciju” un tamlīdzīgiem projektiem, arī pret atsavināšanu un atdošanu ministrijām.

2003. gadā LZA Augstceltnei kā kultūrvēsturiskam piemineklim piešķirts Eiropas kultūras mantojuma karogs. Taču pašlaik Augstceltnes tornim trūkst ēkas veidolam un arī Rīgas siluetam nepieciešamā smailes noslēguma. Līdz 90. gadu sākumam torņa smailē atradās zvaigzne – raksturīgs ēkas tapšanas laika arhitektūras atribūts. Zvaigzne labi iekļāvās Rīgas torņu panorāmā ar tās krustu un gaiļiem, un to neatjaunot vai aizstāt ar ko citu nebūtu pareizi arī tāpēc, ka kultūras mantojuma objektam jābūt autentiskam – saglabātam sākotnējā izskatā.

Tāpēc Zinātņu akadēmijas LTF nodaļas dibināšanas atceres pasākuma dalībnieki aicina Latvijas Zinātņu akadēmijas vadību atjaunot LZA Augstceltnes kā Eiropas kultūras mantojuma savdabīgas ēkas torņa smailes noslēgumu, tajā uzstādot apzeltītu zvaigzni.

Aicinājums pieņemts Rīgā, 2009. gada 20. maijā


REZOLŪCIJA
par finansiālu nodrošinājumu reto
augu sugu saglabāšanai un izpētei

Katras zemes daba un tās īpatnības ir pamats, uz kura veidojusies tur pastāvīgi dzīvojošās tautas mentalitāte un kultūra. Zaudējot savas dabas vērtības, nācija zaudē arī būtisku savas pagātnes, tagadnes un nākotnes daļu, zaudē daļu savu sakņu. Tādēļ mēs nedrīkstam būt tehnokrātiski vienas dienas saimnieki ar vienas dienas ekonomiku, kas nākamajām paaudzēm atstās tikai atkritumu kalnus, svešiniekiem izpārdotu Latvijas zemi, apbūvētus jūras krastus, – atstāt vidi, kurai vairs nebūs vides vērtības. Šo iemeslu dēļ dabas vērtību saglabāšanai un etniskās kultūras daudzveidības saglabāšanai ir jābūt prioritārai valsts politikas sastāvdaļai.

Straujie būvniecības tempi ir radījuši būtisku apdraudējumu Latvijas dabai, tuvinot iznīcībai reto augu sugu Latvijas populācijas, kuru genofonds ir katrai vietai unikāls, nav nekur citur pasaulē un to zaudējums ir neatgriezenisks. Šo sugu izpētei un saglabāšanai dabiskajās atradnēs, kā arī botānisko dārzu genofonda in vivo un in vitro kolekcijās ir jābūt pastāvīgam stabilam finansu nodrošinājumam.

ZA LTF nodaļas dibināšanas
atceres pasākuma dalībnieki

Rezolūcija pieņemta Rīgā, 2009. gada 20. maijā

Powered by Elxis - Open Source CMS