Sveicam!

3-07-2009

LZA korespondētājloceklim Dr. phys. JĀNIM TĀLIVALDIM KRISTAPSONAM

Divu latvisku vārdu īpašnieks, Līgo dienā dzimušais Jānis Tālivaldis Kristapsons 2009. gada 30. jūnijā saņem ziedus un labus vārdus.

Darba ikdienā saukts par Jāni Kristapsonu. Kas/kāds ir Jānis Kristapsons Latvijas Zinātņu akadēmijā?

Prezidenta padomnieks. Pamatīgs. Akadēmijas darbu un vēstures peripetijas izjūt n gadus. Kā zinātnes vēsturnieks un zinātniecības speciālists var sarakstīt pusduča LZA prezidentu zinātniski organizatoriskā darba biogrāfijas. 90. gadu sākuma zinātnes transformācijas procesu izjutis, Latvijas Zinātņu akadēmijas jauno statusu līdzi veidojot. Starptautiski atzītas monogrāfijas par šiem Baltijas zinātnei svarīgajiem jautājumiem organizētājs un autors.

Teicamnieks. No pamatīgas ģimenes. No tādas, kura gadus bija spiesta pavadīt ārpus Latvijas. No tām nāca bērni, kuri teicami mācījās. Teicamnieka sindroms Jānim Tālivaldim saglabājies visu dzīvi.

Fiziķis. Zinātniecības speciālists un fans. Stiprs metodikā, korekts valodā, perfekts organizators. LZA un LZA Zinātnes un tehnoloģijas pētniecības centrā. Prot labi izskaidrot. Studenti apmierināti. Nekad neprasa no otra to, ko nevar paveikt/nezina pats – kolēģes atziņa. Pazīst literatūru un mākslu. Un ceļojumu prieku.

Ar stila izjūtu. Politikas, zinātnes politikas, savstarpējo attiecību. Var būt opozīcijā. Mūžīgā. Un tikai vēlāk pierādās, kam bija taisnība...

Ģimenisks. Kolēģei sacījis, ka slimam bērnam pirmās zāles ir mātes klātbūtne. Varbūt tas kundzes Lūcijas, Salaspilī un apkārtnē slavenās pediatres, iespaidā? Varbūt, taču saudzīgā un lepnā attieksme pret meitām un mazbērniem ievelk noturīgu vilcienu rakstura audumā. Savu “dzimtas koku” izpētījis līdz 17. gadsimtam.

Latvijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas patriots. Pierādīts fakts! Paldies, godātais Kristapsona kungs! Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija

Pēdējā atjaunošana 6-07-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS