Valtera Capa balva – Raimondam Skurulam

27-08-2009

Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Patentu valde šogad piešķīrusi prestižo Valtera Capa balvu radioinženierim Raimondam Skurulam par izcilu izgudrojumu skaņu apstrādes tehnikas jomā. Izstrādāta unikāla skaņas apstrādes tehnoloģija – pirmā pasaulē – precīzai un objektīvai skaļruņu un to sistēmu mērīšanai un automātiskai korekcijai, kura gūst aizvien lielāku atzinību pasaulē, un 2008.gadā atzīta par Latvijas Gada inovatīvāko produktu.

Kā zināms Valters Caps dzimis Rīgā 1905.gadā un 1936.-1943.gados rūpnīcā VEF realizēja savu slaveno izgudrojumu – mazāko fotoaparātu pasaulē „Minox”, kuru joprojām ražo Vācijā. Valteram Capam tas bija mūža darbs, un zināmā mērā Raimondu Skurulu ar Valteru Capu vieno tas, ka Skurulam tas arī ir izgudrojums, pie kura viņš strādājis nu jau 28 gadus.

Līdz šim Capa balva pasniegta divas reizes: 2005.gadā izgudrotājiem Robertam Kalniņam (Latvija) un Beņjaminam Jofem (ASV-Latvija) par nozīmīgiem izgudrojumiem detaļu automatizētā manipulēšanā ar elektromagnētisko lauku (EMAGO); 2007.gadā Jurim Upatniekam (ASV-Latvija) par nozīmīgiem izgudrojumiem hologrāfijā.

Šogad balvas pasniegšana notiks 4.septembrī – Valtera Capa dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas svinīgajā ceremonijā tradicionāli (kā 2005. un 2007. gadā) piedalīsies Valtera Capa Vācijā dibinātās firmas Minox pārstāvis.

Papildus informācija: http://izgudrojumi.lza.lv

Powered by Elxis - Open Source CMS