Ielūgums uz skulptūras apskati

14-01-2010

zv/zv397-4.jpg Akadēmiķa Jāņa Stradiņa kapitālās grāmatas Zinātniskā un augstskolu sākotne Latvijā atvēršanas svētkiem par godu 2009. gada 8. decembrī īsi pirms lielajiem sniegiem un stiprā sala izvedu Mārupītes parka Ulamulas daļā manis ap piecus gadus lolotu, veidotu un granītā kaltu akadēmiķa portretu saistībā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas simboliku un nosaucu to “Jāņa Stradiņa akmens.”  

15.decembrī arī es starp daudzajiem grāmatas atvēršanas viesiem kā dāvanu varēju rokās turēt unikālas nozīmes dziļi izsmeļošu un kaismīgu gara darbu, daudzu gadu pūliņu rezultātu. Ziemassvētku laiks un Jaunā gada sagaidīšana bija ļoti labvēlīgs laiks lai “vienā elpas vilcienā” izurbtos cauri arī mani tik ļoti interesējošām zinātnes un kultūras vēstures attīstības tēmām. Gadu desmiti un simti virpuļoja acu priekšā un apziņā ar grāmatā lielā meistarībā atklātām personībām, to dzimtām gadu simtu garumā un laikmetu pārvērtībās. Optiski skatāma un ar sirdi izjūtama vēsture – J.Stradiņa rokudarbs. Viņš runā par mīlestību uz daiļajām zinātnēm: “Šī mirgojošā rīta blāzma šķiet vēstām par spilgtāku gaismu, kas varbūt vēl apspīdēs mūsu laiku.” (J.G.Arnts. 202.lpp.) Stradiņš pin unikālu zinātnes sakaru tīklu. Autors pasvītroti uzsver, ka Jelgavas ģimnāziju 1806.gadā, bijušo Pētera akadēmiju reorganizē par CILDENO ģimnāziju. Parāda zinātnieku šaubas un pārdzīvojumus. (Bēzeke. Pētera akadēmija. 270.lpp.)

Grāmata viegli lasās. Es sajūtu, it kā autors stāstītu personīgi man un domāju, ka arī citi lasītāji jutīsies līdzīgi. Viņš stāsta par zinātnieku republiku, vietējo brīvmūrnieku Herdera, Broces, Merķeļa u.c. humānisma, piētisma, apgaismības un eiropeiskām idejām. Nesen kāds “Zinātnes Vēstnesī” publicēts J.Stradiņa kunga raksts man atgādināja maģisku nebeidzamām burtu, vārdu zīmēm vienmērīgi noslogotu, ideju pārsātinātu taisnstūra laukumu bez jebkādām atkāpēm, pārtraukumiem, ka burtiski gribējās to ierāmēt un likt pie sienas kā izcilu gara koncentrācijas tēla matrici.

Un es esmu lepns un laimīgs, ka gadiem ilgi, piedalīdamies akadēmijas dzīvē, ielūgts dažādās sa-nāksmēs, sapulcēs, Letonikas izbraukumos un personīgajā saskarsmē, domu apmaiņās pārāk nenogurdinot, “neekspluatējot” skulptūrā attēlojamo modeli, varēju nodoties tēla studijām. Skulptūra ir tapusi un nodota vispārīgai apskatei un vērtēšanai reizē ar grāmatas klajā nākšanu. Ar daudz no grāmatā ietvertajām kultūras idejām es kopš agras jaunības esmu līdzi dzīvojis un patiesi jūtos bagāts un pateicīgs J.Stradiņa kunga enciklopēdiskajam darbam, ko viņš velta mūsu tautas kultūrai un nākotnei. Ja kādai daļiņai no tā man ir izdevies pieskarties, skulptūru radot, būšu laimīgs.

Tēlnieks, gleznotājs Indulis Ranka LZA goda loceklis

Powered by Elxis - Open Source CMS