Izstāde

7-05-2010

Ainava

zv/zv402-2.JPG
A.Edžiņas foto 

Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu telpā 27. aprīlī atklāja LZA goda locekļa, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Jāņa Andra Oša izstādi ar šādu nepretenciozu nosaukumu.

Purva ainava – tverta perspektīvā ar ūdens lāmu un slīkšņainās sauszemes miju, ūdeņu tuvplāns ar biedējošu dziļumu, ar saules mirgu un zaķīšiem un lietus lāses – viss valdzinoši tuvs, pazīstams un pievilcīgs. 

Izstādi atklājot, LZA prezidents Juris Ekmanis: Šeit ir savādāks skats uz apkārtējo vidi. Kārtējo reizi konstatējam – skaisto dabā mēs bieži neprotam saskatīt, to prot tikai mākslinieks.

ZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš: Senāta sēdē aplūkojām jautājumus, kas tāli no dabas. Atgriežamies dabā, konstatējam, cik Latvijas daba ir brīnišķīga, neparasta. Latvijas ainavā kādreiz purvu vērtēja negatīvi, bet tā ir estētiska Latvijas dabas sastāvdaļa. Gleznots tur, kur netālu atrodas Piņķu baznīca, un nav nekā augstāka, morāli cēlāka par strēlnieku varoņdarbu. Mākslinieks mūs māca mīlēt dabu visā tās daudzveidībā. Latvijas zinātnieki noraida absurdo Daugavas kanāla racēju projektu, Latvijas daba pievelk ar savu neskartību, ar bioloģiski daudzveidīgajām formām.

LMA rektors profesors Aleksejs Naumovs: Man ainava ir ļoti tuva. Šajos darbos redzama interesanta joma – atspīdums ūdenī. Māksliniekam ir smalka tonālā redze, kas dod šo redzamo materialitāti.

Mārtiņš Heimrāts, Mākslinieku savienības priekšsēdētājs: Nāku pie “cunftes brāļa”, kas glezniecības hierarhijā ieņem augstu vietu, kas nav studējis gleznotājos, kuram dzīvi kontakti ar jauno paaudzi.

LMA Mākslas vēstures institūta direktore Elita Grosmane: Jāni Andri Osi mēs uzskatām par institūta patronu. Viņa gleznās skatu punkts dots it kā no augšas, un tajā pašā laikā ir redzama tuvināšanās detaļās. Purvs rādīts nevis kā briesmīga, draudīga vieta, gleznā līdzsvarojas visi elementi. Dr. art. E. Grosmanes teikto papildināja mākslas zinātnieču autoram individuāli teiktie apsveikuma vārdi un dāvātie krāšņie ziedi.

Akadēmiķis Jānis Bērziņš: Zinātnieki ir atklājuši, ka ūdens molekulas satur informāciju. Šīs gleznas, kas gleznotas vēsturiskās vietās, sniedz teiksmainu skatu. Mani sajūsmina mākslinieka prasme meistarīgi darboties ar gaismām.

Akadēmiķis Tālavs Jundzis: Jēdzienu “purvs” varam skatīt no ekoloģijas, mākslas un arī no politiskā viedokļa. Tur ir skaistums. Mēs to reizēm nenovērtējam. To novērtē citi – 1992. gadā Andreass Adāls, Zviedrijas sūtnis, veda Zviedrijas karali, kurš Latvijā bija valsts vizītē, aplūkot purvu.

J. A. Osis: Pēdējos gados esmu iemīlējis purvus. Tas ir paradoksāls jēdziens, gan dabā, gan sabiedrībā. Agrāk bērnus biedēja – purva velns, purva vecis... Purvi – tā ir cita pasaule, liela attālināšanās no parastās. Mūsdienās purvus sākuši aktīvi izmantot, liela daļa no tiem jau nopirkti. Īpašnieki rok kūdru, bagātina ar piedevām, pārdod ārzemēs. Drīz vispār šī dabas parādība var izzust. Jūtu gandrīz kā misiju – dokumentēt dabas ūnikumu. Jāpiemin arī romantiskā puse – man ir vēlme uzgleznot purvu naktī, tumsā, kad tur malduguntiņas plīvo....

Varam apbrīnot neparasto dabas fenomenu un priecāties par autora meistarību mums to parādīt.

I.T.

Pēdējā atjaunošana 7-05-2010
Powered by Elxis - Open Source CMS