Jaunumi

Latvijas zinātnieki iesaistās globālās Covid-19 pandēmijas apkarošanā

2-04-2020

"Mūsu mērķis ir atbalstīt vienotas zināšanas un attiecīgi arī palīdzību lēmumu pieņemšanā par Covid-19, lai katram mediķim nevajadzētu pašam meklēt informāciju un tikt galā ar neskaidrībām," saka ARIADNA Zinātnisko padomnieku valdes vadītājs, akadēmiķis prof. Ivars Kalviņš.

Lasīt tālāk...

Latvijā tiek veidota vienota un spēcīga zinātnes politikas ieviešanas iestāde

31-03-2020

Lai vienkāršotu un padarītu efektīvāku Latvijas zinātnes procesu pārvaldību, no 2020. gada 1. jūlija darbu sāks jauna institūcija - Latvijas Zinātnes padome (LZP). Tā apvienos visas zinātnes politikas ieviešanas funkcijas, kas šobrīd atrodas vairākās radnieciskās iestādēs - pašreizējā Latvijas zinātnes padomē, Studiju un zinātnes administrācijā un Valsts izglītības attīstības aģentūrā. Plānotās izmaiņas tiek veiktas saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto konceptuālo ziņojumu "Par Latvijas zinātnes politikas ieviešanas sistēmas institucionālo konsolidāciju".

Plašāk IZM tīmekļvietnē


Marina Makrecka-Kūka – divkārtēja L'ORÉAL Baltic stipendijas “Sievietēm Zinātnē” laureāte

31-03-2020

Marina Makrecka-Kūka līdz šim ir vienīgā zinātniece, kurai L'ORÉAL Baltic stipendija "Sievietēm Zinātnē" tikusi piešķirta divas reizes. 2014. gadā Rīgas Stradiņa universitātes doktorantei Marinai stipendija pavēra iespēju Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijā veikt pētījumu, kā iespējams novērst taukskābju kaitīgo pārpalikumu uzkrāšanos sirds šūnās un palīdzēt sirdij saglabāt veselību. Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadošā pētniece (kopš 2017. gada) Marina Makrecka-Kūka kļuva par stipendijas laureāti otro reizi 2019. gadā, kad prezentēja pētījumu saistībā ar acilkarnitīniem, mitohondriju veselību un imūnmetabolismu, kas ir svarīgi veselīgai novecošanai.

Lasīt tālāk...

Zāles pret COVID-19: esošā situācija un nākotnes perspektīvas

30-03-2020

Vīrusa SARS-CoV-2 izraisītās slimības Covid-19 pandēmija turpina strauji izplatīties un saslimušo skaits pasaulē ir sasniedzis jau aptuveni 700 tūkstošus. Diemžēl daudzu Eiropas valstu veselības aprūpes sistēmas nespēj nodrošināt pilnvērtīgu visu saslimušo aprūpi, kas noved pie mirstības pieauguma. Visstraujākais saslimušo skaita pieaugums pašlaik vērojams Ņujorkas štatā ASV, kas tuvāko nedēļu laikā gatavojas slimnīcās uzņemt līdz pat 140 tūkstošiem Covid-19 pacientu. Ir pilnīgi skaidrs, ka šajā brīdī infekcijas ierobežošanai un mirstības samazināšanai visefektīvāk varētu palīdzēt iedarbīgas zāles pret vīrusu.

(LOSI vadošie pētnieki Kristaps Jaudzems, Aigars Jirgensons, Edgars Sūna, LOSI direktors Osvalds Pugovičs)

Vairāk

Pārpublicēts no "IR", 2020.gada 30. marts


Pēteris Apinis. Ar cieņu pret vīrusu kā kara ienaidnieku

30-03-2020

Vai Latvijai karš pret koronavīrusu SARS 2 ir pirmais lielais karš pret vīrusu? Nē. 1798. gadā angļu ārsts un farmaceits Eduards Dženners pasaulei ieteica vakcināciju pret bakām, un jau tajā pašā gadā Rūjienas draudzes mācītājs Gustavs fon Bergmanis sāka potēšanu pret bakām, ar laiku izpotējot ap 12 000 Rūjienas apkārtnes ļaužu. Tas bija vakcinācijas pirmsākums Ziemeļeiropā un cariskajā Krievijā. Tā sākās pilnīga baku izskaušana pasaulē. Otrs piemērs. Latvija ir pirmā vieta uz zemeslodes, kurā izdevās pilnībā vakcinēt cilvēkus pret bērnu trieku jeb poliomielītu.

Vairāk (pdf.)


Pēdējā atjaunošana 30-03-2020
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 46 - 54 no 612
Powered by Elxis - Open Source CMS